Filtre:
Edituri
 Pentru Literatura Universala(11) Fischer(7) Casei Scoalelor(3) Paris(3) Editura de Stat pentru Literatura si Arta(3) Minerva(3) Biblioteca pentru toti(2) Bantam Books(1) Librariei Universala Alcalay and Co(1) Dacia(1) Simon and Schuster(1) Penguin Books(1) Apostrof(1) Leon Alcalay(1) Dover(1) Wordsworth Classics(1) Signet(1) Universala(1) Cultura Romaneasca(1) The Modern Library(1) Socec(1) Didier(1) Perrin(1) Methuen(1) Cartea Romaneasca(1) Dharana(1) Luceafarul(1) Viata Romaneasca(1) Philipp Reclam(1) De Stat(1) Librariei H. Steinberg(1) Vivaldi(1) Longman(1) Fundatia Culturala Regala Principele Carol(1) Editura pentru Literatura Universala(1) Albatros(1) Aldo Press(1) Editura pentru Literatura(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  5 - 10 Lei (2)  10 - 20 Lei (1)  20 - 50 Lei (1)  mai mare de 100 Lei (1)
An aparitie
18932014
Limba
 Romana(45) Germana(9) Engleza(8) Franceza(7)
Coperti
 Brosate(40) Cartonate(26) Cartonate si supracoperta(3)
Colectii
 Teatru(7) Biblioteca pentru toti(7) Biblioteca pentru toti - editia veche(2) Le Livre de Poche(1) Biblioteca de buzunar(1) Lyceum(1)

Filtrează
Carti Henrik Ibsen
Ordonează
Pagina: 123
Carti Henrik Ibsen
Despre Henrik Ibsen

In Skien (Norvegia), un orasel adormit, situat la sud-vest de Oslo, s-a nascut Henrik Ibsen, la 20 martie 1828. A avut o copilarie singuratica si plina de privatiuni, mai ales dupa falimentul tatalui sau, survenit pe vremea cand Henrik avea opt ani. La cincisprezece ani a fost trimis ucenic la o farmacie in Grimstad, unde a locuit timp de sase ani intr-o camaruta de la mansarda cu un salariu de mizerie, ridicandu-si moralul cu poezii romantice, saga si balade folclorice.

Prima lui piesa, Cataline, o drama istorica infatisand un erou revolutionar, reflecta propria sa alienare. In mare parte autodidact, Ibsen a cazut la examenul de admitere la universitatea unde dorea sa studieze medicina. Drept urmare, a ales o cariera teatrala. In 1851 a inceput o ucenicie de treisprezece ani la teatrul din Bergen si cel din Oslo, facand de toate, de la maturatul scenei la functia de director de scena, regizor si autor de piese in versuri bazate pe legendele norvegiene si pe subiecte istorice. In urma experientei a dobandit cunostinte solide referitoare la conventiile scenei din vremea lui, mai ales referitoare la conceptul de „piesa bine facuta" al lui Augustin Eugene Scribe si al succesorilor sai francezi, cu accent pe o intriga complicata, artificiala, bazata pe secrete, suspans si surpriza.

In 1864, Ibsen s-a autoexilat din Norvegia, pentru douazeci si sapte de ani. Mai intai a calatorit in Italia, unde l-a urmat sotia sa, Susannah, cu care se casatorise in 1858, si de fiul sau, dupa care familia a locuit alternativ in Italia si in Germania. In urma experientei a avut loc un efect eliberator asupra lui Ibsen; avea sentimentul ca „evadase din intuneric la lumina".

In uluitoarea sa gama artistica, Ibsen a sintetizat o remarcabila experienta umana, stabilind in acelasi timp bazele dramei moderne atat pentru realism, cat si pentru simbolism. Chiar daca multe dintre piesele lui incep cu examinarea problemelor sociale contemporane, cum ar fi viata meschina si lipsita de perspectiva dintr-un orasel, forta devoratoare a mercantilismului, caracterul inadecvat al credintelor religioase, ele se limiteaza rareori la acestea si nici nu se reduc la o sumara analiza sociala. Faptul ca drama moderna isi are originea la Henrik Ibsen este unanim recunoscut, ba mai mult, este marcat exact momentul cand a inceput teatrul modern - 4 decembrie 1879, odata cu publicarea piesei lui Ibsen, Casa papusilor.

In aceeasi masura ca Shakespeare si marii dramaturgi atenieni, Ibsen a redefinit in mod fundamental teatrul si a fixat un standard pe care dramaturgii de dupa el a trebuit să-l accepte sau sa-l conteste. La 23 mai, 1906 in Oslo, Norvegia, Henrik Ibsen s-a stins din viata.
Cărți populare scrise de Henrik Ibsen: Teatru

sus