Filtre:
Edituri
 Polirom(20) Est(13) Buchet(5) Le Livre de Poche(3) Penguin Books(2) HarperCollins(2) Harper Perennial(2) Gallimard(2) Christian Bourgois(2) Grove Press(2) Rowohlt(2) Trei(2) Univers(2) HarperCollins Publishers(1) Le chene(1) Samuel Tastet(1) Knightsbridge(1) A new directions book(1) Panther Books(1) Samuel(1) Du Chene(1) Cartea Romaneasca(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  5 - 10 Lei (3)  10 - 20 Lei (5)
An aparitie
19462019
Limba
 Romana(41) Franceza(14) Engleza(13) Germana(2)
Coperti
 Brosate(67) Cartonate si supracoperta(2) Cartonate(1)
Colectii
 Le Livre de Poche(5) Eroscop(2) Cotidianul(2) Biblioteca Polirom(1)

Filtrează
Carti Henry Miller
Ordonează
Pagina: 123
Carti Henry Miller
Despre Henry Miller

Cunoscut initial drept scriitor de pornografie, Henry Valentine Miller s-a nascut pe 26 decembrie 1891 in Brooklyn, New York. A lansat un gen de roman care ulterior a purtat numele de autobiografie fictionalizata. Stilul acesta ce contine relatari din experienta proprie, cu un continut sexual prezentat in mod explicit, chiar obscen, s-a propagat la multi scriitori de secol 20 si a contribuit intens la asa-numita eliberare sexuala. Felul scrierilor sale este imbibat de umor, textele sunt usurele si se percepe rapid faptul ca autorul nu are o delimitare a binelui de rau, acceptand revelarea cu aceeasi usurinta, chiar nerabdare, a oricarui sentiment pe care altii l-ar tine ascuns. Din cauzele enumerate, cartile lui Henry Miller au fost interzise in Marea Britanie si in SUA pana in anii 1960, insa au circulat in mod clandestin.

Tatal autorului, Heinrich, era un croitor de origine germana, iar mediul in care au crescut Henry si sora sa, Lauretta, era al clasei muncitoare de mijloc. Scriitorul a inceput sa lucreze de la o varsta mica in atelierul tatalui sau, descriind mai tarziu perioada copilariei ca fiind una dificila. Ca elev, s-a dovedit a fi exceptional, captivat de a citi; dupa terminarea liceului s-a inscris la Colegiul din New York, pe care l-a abandonat dupa doua luni. In urmatorii cincisprezece ani a avut tot felulul de locuri de munca, ocupandu-se in paralel si cu scrisul. Dupa ce a avut doua casatorii esuate si o perioada grea pe plan personal, Miller pleaca la Paris pentru a incerca sa-si implieasca visul de a deveni scriitor. Desi lipsit de resurse economice, in urmatorii zece ani, pana in 1940,va scrie carti ce-l vor face faimos, fiind sustinut financiar de Anais Nin, romanciera franceza ce ii va deveni amanta. Publica in 1934 Tropicul Cancerului, ce va fi urmat de Tropicul Capricornului in 1939, in care isi prezinta existenta in Paris intr-un mod semi-autobiografic. In 1939 face o calatorie in Grecia, din aceasta perioada inspirandu-se pentru romanul Colosul din Maroussi, in carte regasindu-se interpretarea sa asupra semnificatiei Greciei. In anii 1940 si 1941 intreprinde prima calatorie de amploare in America, dupa ce se stabilise la Paris, ajungand sa priveasca SUA cu un ochi foarte critic si sa isi exprime parerile vizavi de industrializarea si comercializarea care prospera in defavoarea umanitatii in romanul Cosmarul climatizat, aparut in 1945.

Dupa ce s-a stabilit pe coasta californiana, in Ben Sur, Henry Miller a fost inconjurat de admiratori si discipoli, dintre care multi erau scriitori tineri ce isi vedeau parerile impartasite, mai ales in acceptarea a ceea ce este degradant in aceeasi maniera ca a ceea ce este inaltator. In California, scriitorul va continua sa creeze lucrarile Sexus, Plexus si Nexus, incluse in trilogia Crucificarea trandafirie; alte carti ale sale sunt: Primavara neagra, Zile fericite la Clichy, Intelepciunea inimii. Casatorit de cinci ori, a avut un fiu, Henry, si doua fiice, Barbara si Valentine. A murit pe 7 iunie 1980, la 88 de ani, din cauza problemelor circulatorii.


sus