Filtre:
Edituri
 Orizonturi(20) Univers(14) Litera(13) Adevarul Holding(11) Meridiane(10) Elit Comentator(9) Dell Books(8) Lider(8) Coronet Books(7) Hodder(5) Stock(4) Logos(4) Azur(4) Elit(3) Tribuna(3) J ai lu(2) Delacorte Press Book(2) Avon Books(2) Gebimex Press(2) McClelland and Stewart Limited(1) Hodder and Stoughton(1) A dell book(1) Presses de la Cite(1) William Morrow(1) France Loisirs(1) Semnal(1) Chisinau(1) Bertelsmann Lexicon(1) Universul(1) Le Livre de Poche(1) Guild Publishing(1) Sphere Books(1) Londra(1) In Londra(1)
Pret
  5 - 10 Lei (3)  10 - 20 Lei (1)  20 - 50 Lei (4)  mai mare de 100 Lei (1)
An aparitie
19562020
Limba
 Romana(105) Engleza(31) Franceza(9) Germana(1)
Coperti
 Brosate(97) Cartonate(41) Cartonate si supracoperta(8)
Colectii
 Adevarul de Lux(7) Bestsellerurile Ultimului Deceniu(7) Delfin(4) Adevarul 100 de opere esentiale(4) Le Livre de Poche(1)

Filtrează
Carti James Clavell
Ordonează
Pagina: 1234567
Carti James Clavell
Despre James Clavell

Charles Edmund DuMaresq de Clavelle s-a descris pe sine insusi ca fiind pe jumatate englez cu nuante scotiene. S-a nascut in Australia, la Sidney, pe 10 octombrie 1924. Dupa ce a facut scoala gimnaziala la Portsmouth Grammar School, studiile au fost foarte raspandite geografic, pentru ca familia sa il insotea pe tatal lui, ofiter in Marina Regala Britanica, acolo unde era trimis. Si tatal si bunicul lui James Clavell servisera in Marina, asa incat de mic fusese crescut cu un puternic simt al datoriei si responsabilitatii. Unul dintre locurile in care familia fusese relocata este si Hong Kong, deci tanarul scriitor de mai tarziu a luat contact direct cu diferentele dintre cultura chineza si cea britanica, viziuni diferite asupra lumii care s-au transpus in cartile lui James Clavell: Tai-Pan, Gai-Jin sau Nobila casa.

Urmand traditia familiei, James a urmat cariera militara. La 16 ani termina liceul in Anglia si intra in Artileria Regala Britanica din 1940 pana in 1946, iesind din armata cu rangul de capitan. La 17 ani este trimis in jungla din Malaysia, unde este ranit de un foc de mitraliera in 1941 si petrece cateva luni ascunzandu-se prin satele malaeziene. Printr-o paralela cu personajul principal din Regele Sobolan, Peter Marlowe, se poate deduce ca James Clavell a trait aceleasi sentimente: afectiune si respect fata de satenii care l-au ajutat si intelegerea faptului ca el insusi reprezenta un pericol pentru acestia. Dupa ce soldatii japonezi l-au prins, a ajuns in doua lagare de prizonieri japoneze: unul in Java, iar celalalt fiind Changi, cunoscuta pentru barbarismul regimului de detentie, unde din 150.000 de prizonieri 140.000 au murit. Cumva, a rezistat celor trei ani si jumatate de prizonierat si s-a referit la Changi ca fiind universitatea lui, scoala de supravietuire, cea care i-a oferit o forta pe care cei mai multi oameni nu o au.

Dupa razboi, un accident de motocicleta l-a lasat pe Clavell cu un handicap al unui picior, ceea ce i-a incheiat cariera militara. A intrat la Universitatea din Birmingham, unde a alternat intre inginerie si drept. Cand a intalnit-o pe actrita si balerina April Stride s-a angajat intr-o legatura pe viata. Cei doi s-au casatorit in februarie 1951 si au avut doua fete, Michaela si Holly. Sotia sa este cea care l-a indemnat sa vina cu ea pe un platou de filmare, unde James Clavell a vazut in a fi regizor noua directie de viata. A lucrat in domeniul cinametografic cativa ani, apoi a emigrat in Statele Unite; acolo a lucrat pentru o scurta vreme in televiziune la New York, mutandu-se apoi la Hollywood cu intentia de a deveni scenarist. Ca sa-si castige existenta, a lucrat ca tamplar, debutand in ceea ce va fi o cariera de succes in domeniul cinematografic cu o colaborare la un scenariu pentru Far Alert. Desi acest film nu a mai fost produs, de aici continua cu scenariul pentru Musca, un SF clasic astazi. A continuat sa fie simultan scriitor, producator si regizor de mare succes.

Scriindu-si romanul Changi, a reusit sa castige o noua perspectiva asupra gandirii japonezilor. In timp ce era in lagar, un ofiter japonez ii oferise setul sau personal pentru harakiri, respectiv sabiile foarte ascutite pentru a-si lua viata, dar si un asistent personal pentru a-i taia capul dupa ce s-ar fi sinucis astfel. Clavell a facut ceea ce aproape orice occidental ar fi facut: a refuzat politicos, dar ferm. Ofiterul japonez s-a aratat foarte ofensat si dispretuitor fata de viata de mai departe a prizonierului. Atunci, Clavell nu intelesese, insa apoi i s-a clarificat faptul ca japonezii considera ca este foarte gresit, in cultura lor, sa fii capturat, in timp ce occidentalii vad supravietuirea ca o sansa de a lupta inca o zi. Decizia lui de a considera perspectiva celorlalti ca fiind nu incorecta, ci doar diferita, a dus la crearea uneia dintre cele mai valoroase opere ale sale, Shogun, terminata in 1975.

Pe langa romanele si scenariile sale, James Clavell a mai scris si o piesa de teatru, poezie si doua carti pentru copii. A murit in Vevey, Elvetia, pe 6 septembrie 1994, la varsta de 69 de ani, suferind de cancer. A fost un scriitor despre care se poate spune cu certitudine ca ii invata pe ceilalti si ii si delecta in acelasi timp, ca a fost un deschizator al viziunilor spre lumi si culturi noi, reafirmand, in acelasi timp, caracterul solid al celor vechi.
Cărți populare scrise de James Clavell: ShogunTai-PanChangiNobila casaGai-JinVartejulEvadareaThrump-O-Moto

sus