Filtre:
Edituri
 Art(9) Vintage Books(2) Rowohlt(2) Chatto and Windus(2) Signet Books(2) Lider(2) A Signet Book(1) Plume(1) Vintage(1) Paris(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19832020
Limba
 Romana(11) Engleza(9) Germana(2) Franceza(2) Spaniola(1)
Coperti
 Brosate(16) Cartonate(5) Cartonate si supracoperta(4)
Colectii

Filtrează
Carti Toni Morrison
Ordonează
Pagina: 12
Carti Toni Morrison
Despre Toni Morrison

Una dintre cele mai influente scriitoare ale literaturii contemporane americane, s-a nascut sub numele Chloe Ardelia Wofford, la 18 februarie 1931 (Lorain, Ohio). Provenind dintr-o familie de muncitori afro-americani, Morrison si-a petrecut copilaria intr-un mediu care celebra cultura si traditiile afro-americane, aspecte care au marcat profund opera sa literara. De la o varsta frageda, a fost inconjurata de povesti, cantece si basme care au influentat formarea sa ca naratoare.

La varsta de doisprezece ani, Chloe Wofford s-a convertit la catolicism, luandu-si numele de Anthony in cinstea Sfantului Anton de Padova. Ulterior, si-a adoptat porecla "Toni," derivata din acest nume. In 1949, dupa absolvirea liceului, s-a inscris la Universitatea Howard din Washington, D.C., una dintre cele mai prestigioase institutii pentru afro-americani. Aici, Morrison a experimentat segregarea rasiala intr-un mod diferit, ceea ce a contribuit la dezvoltarea unei perspective critice asupra relatiilor rasiale in America. In 1953, a obtinut o diploma in limba engleza, iar in 1955 a finalizat un masterat la Universitatea Cornell, cu o teza despre suicid in operele lui William Faulkner si Virginia Woolf.

Dupa terminarea studiilor si-a inceput cariera didactica la Texas Southern University, iar in 1957 s-a intors la Universitatea Howard ca profesor asistent de literatura engleza. In aceasta perioada, s-a casatorit cu Harold Morrison, un arhitect jamaican, cu care a avut doi fii, Harold si Slade. Casatoria s-a incheiat in 1964, iar Morrison s-a mutat la Syracuse, New York, unde a inceput sa lucreze ca editor pentru divizia de manuale a editurii Random House.

In anul 1967 a devenit a fost prima femeie de cukoare care a ocupat pozitia de director de editura la Random House din New York City. In aceasta calitate, a avut un rol esential in promovarea literaturii afro-americane, publicand lucrari ale unor autori de seama precum Toni Cade Bambara, Angela Davis si Muhammad Ali. De asemenea, a contribuit la dezvoltarea unei colectii enciclopedice despre experienta negrilor americani, intitulata "The Black Book," proiect care a inspirat ulterior romanul ei, Beloved.

In 1970, la varsta de 39 de ani, si-a publicat primul roman, The Bluest Eye (in romana Ochiul cel mai albastru), o explorare puternica a identitatii si a rasismului internizat in comunitatea afro-americana. Romanul nu a avut initial succes comercial, dar a fost recunoscut mai tarziu ca o opera esentiala a literaturii americane. Urmatorul ei roman, Sula (1973), a fost nominalizat pentru National Book Award, iar cu al treilea roman, Song of Solomon (1977), Morrison a castigat recunoasterea internationala, primind National Book Critics Circle Award.

Succesul sau literar a continuat cu romanul Beloved (1987), inspirat din povestea reala a unei femei inrobite care si-a ucis copilul pentru a-l salva de la o viata de sclavie. Romanul a fost un bestseller timp de 25 de saptamani si i-a adus lui Morrison Premiul Pulitzer pentru fictiune in 1988. Beloved a fost, de asemenea, adaptat intr-un film in 1998, produs si jucat de Oprah Winfrey.

In anul 1989 a intrat si in functia de professor la la Universitatea Princeton, unde a ramas pana la pensionarea sa in 2006. A scris si carti pentru copii impreuna cu fiul sau, Slade Morrison, continuand sa fie o figura centrala in literatura americana pana la moartea sa, pe 5 august 2019, la varsta de 88 de ani. In iunie 2019, cu putin inainte de a muri, a fost lansat un documentar despre viata sa, Toni Morrison: The Pieces I Am, care a evidentiat mostenirea sa culturala si influenta durabila asupra literaturii si societatii americane.

Scriitoarea afro-americana a devenit prima femeie de culoare care a primit Premiul Nobel pentru Literatura (1993), recunoastere acordata pentru „forta vizionara si amploarea poetica” a romanelor sale care au adus la viata un aspect esential al realitatii americane. Succesul sau a continuat, fiind onorata cu numeroase premii si distinctii, inclusiv Medalia Prezidentiala a Libertatii, acordata de presedintele Barack Obama in 2012.

Opera: The Bluest Eye (1970); Sula (1973); Song of Solomon (1977); Tar Baby (1981); Beloved (1987); Jazz (1992).; Paradise (1998); Love (2003); A Mercy (2008);; Home (2012); God Help the Child (2015) – romane; The Big Box (1999); The Book of Mean People (2002); Remember: The Journey to School Integration (2004); Who's Got Game? The Ant or the Grasshopper? (2007); Peeny Butter Fudge (2009); Little Cloud and Lady Wind (2010); Please, Louise (2014); A Toni Morrison Treasury: The Big Box; The Ant or the Grasshopper?; The Lion or the Mouse?; Poppy or the Snake?; Peeny Butter Fudge; The Tortoise or the Hare; Little Cloud and Lady Wind; Please, Louise (2023).
Cărți populare scrise de Toni Morrison: IubireCantecul lui Solomon

sus