Archibald Joseph Cronin a fost un cunoscut medic și scriitor, născut în Scoția în vara lui 1896. Una dintre cele mai cunoscute și apreciate opere ale sale este „Castelul Pălărierului”, din 1931. De asemenea, Cronin este creatorul personajului dr. Finlay, protagonistul unei serii de povestiri ce, mai târziu, avea să devină subiectul unui serial radiofonic, "Dr. Finlay Casebook”.
„Castelul Pălărierului” este cel dintâi roman al scriitorului britanic, publicat în 1931. Acțiunea se petrece într-un oraș fictiv, numit Levenford, în 1879. În anticariatul nostru sunt disponibile mai multe ediții ale cărții lui Cronin, dintre care amintim: Romfel (1991), Tineretului (1961/1967), Adevărul Holding (2010).
Intriga se dezvoltă în jurul lui James Brodie, personaj de o cruzime ce îi dezbină rapid întreaga familie. Cronin pune în scenă o poveste fascinantă și își conturează magistral personajele. Lumea fantastică pe care o imaginează scriitorul aproape că pare reală, iar cititorul este tentat să creadă că poate păși dincolo de limitele umane. Autorul are grijă să își zugrăvească atent fiecare erou în parte, insistând pe portretul moral în detrimentul celui fizic. James Brodie este personajul principal al romanului, pălărier de meserie și cap al familiei sale. Domnul Brodie este cunoscut drept un om sever din cale afară, care își monitorizează strict copiii și își tratează îngrozitor soția. Fiicele sale au parte de o educație draconică, iar normele impuse de părinte sunt imposibil de încălcat. De cealaltă parte, doamna Brodie este calmă, liniștită și dispusă să îndure tratamentul nesocotit al soțului său.
Tiranismul pălărierului este absurd, fapt pentru care întreaga familie are de suferit. Când fiica cea mare a lui James, Mary, se îndrăgostește de un tânăr pe nume Dennis, lucrurile o iau razna, iar furia domnului Brodie scapă de sub control. Obișnuit să fie ascultat întotdeauna și niciodată contrazis, Brodie privește legătura fiicei sale drept o insultă și o sfidare la adresa sa. Încearcă din răsputeri să îi despartă pe cei doi îndrăgostiți și chiar pune la cale planuri malițioase.
Cronin ne oferă prin romanul său o frescă a societății secolului al XIX-lea, scoțând la iveală secretele unei familii englezești autentice. Aflăm, așadar, că domnul Brodie are o amantă, Nancy, care joacă un rol extrem de important în deznodământul poveștii. Mai târziu, deși preocupat de relația fiicei sale cu tânărul Dennis, domnul Brodie întâmpină un alt necaz. Un strașnic competitor îi apare în cale, iar afacerea sa cu pălării se destramă încet.
Acțiunea romanului se desfășoară alert, iar descrierile ample ale autorului au rolul de a stârni suspansul. Cititorul este purtat într-o lume diferită, ghidată după norme stricte și guvernată de un personaj egoist și narcisist. Printre altele, aflăm care este statutul femeii în societatea vremii și asistăm la umilirea doamnei Brodie. Cunoaștem o familie disfuncționala, personaje diferite și o societate patriarhală. Romanul lui Cronin a prins bine la public fiind ecranizat în mai rânduri, adaptat pentru piese de teatru ori desene animate. Este important să menționăm faptul că ecranizarea, deși are la bază cartea, se îndepărtează mult de original și este intenționat romanțată pentru a atrage spectatorii avizi de povești de dragoste nemuritoare.