Cheile Împărăției este un roman scris de A. J. Cronin, publicat pentru prima dată în anul 1941. Romanul se întinde pe durata a șase decade și spune povestea părintelui Francis Chisholm, un preot catolit mai puțin convențional, care încearcă să stabilească o misiune catolică în China. Chisholm îndură mulți ani duri, caracterizați de foamete, boli și război, în provincia chineză în care a fost desemnat. Ducând o viață plină de compasiune și toleranță, Chisholm reușește să câștige respectul chinezilor din acea provincie și chiar a conducătorilor locali de altă religie, prin felul său bun și curaos de a fi.
La noi, cartea a apărut inițial la Editura ABC în anul 1943, urmată fiind de ediții mai noi de la Edituri precum Orizonturi (2005), Helicon (1992) sau Mondial Press (1994).
Archibald Joseph Cronin a fost un renumit doctor și scriitor scoțian. Cel mai cunoscut roman al său, Citadela (1937) spune povestea unui doctor, în decorul unui mic sat minier din Țara Galilor, care reușește în carieră și ajunge să profeseze în Londra. Cartea este renumită pentru ideile controversate ale sale, legate de etica medicală, idei ce mai târziu au inspirat Serviciul Național de Sănătate Publică. Alte scrieri celebre ale sale au fost Sub Stele, Castelul Pălărierului, Cheile Împărăției, Gran Canaria.
Romanul este împărțit în șase secțiuni, prima având loc în Scoția în anul 1938. Părintele Francis Chisholm, este un om bătrân, care trăiește cu o menajeră și un copil orfan. Din cauza viziunilor sale neconvenționale, Francis este investigat de Monseniorul Sleeth. A doua secțiune, se focusează pe tinerețea lui Chisholm, iar cea de-a treia prezintă primele două slujbe ale lui Chisholm și strădaniile acestuia de a face ceea ce simte că este corect, luptând cu birocrația, tradiția și interdicțiile. În cea de-a patra parte a romanului, părintele Chisholm preia misiunea din Pai-Tan, China. Aici părintele încearcă și reușește să câștige respectul locuitorilor acelei provincii, dar este prins în războiul permanent dintre mai marii regiunii, în lupta acestora pentru putere. În partea a cincea Chisholm se întoarce în Scoția și îi cere părintelui Anselm Mealey să-l distribuie într-o altă misiune umanitară, însă acesta refuză. Eroul romanului îl adoptă pe Andrew, un copil orfan. Povestea se termină cu partea a șasea, în care Monseniorul Sleeth este convins de ideologiile lui Chisholm și recomandă mai marilor castei, ca acesta să nu fie suspendat din funcție.
Prima ecranizare a cărții a apărut în anul 1944, cu Gregory Peck în rolul lui Francis Chishom și Vincent Price în cel al lui Anselm Mealey. Acest rol i-a adus lui Peck și o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor.
La un an după ecranizare, romanul lui Cronin a fost adaptat pentru radio, iar în august 1946, același Gregory Peck a jucat în piesa de teatru cu același nume.