Publicata inițial în 1937, cartea lui Cronin, „Citadela" va revoluționa literatura vremurilor, având o temă centrală diferită de romanele obișnuite. Deși suntem obișnuiți cu stilul literar al autorului și cunoaștem înclinația acestuia către romane de aventuri, cu accente dramatice și neverosimile, vom fi surprinși să observăm o altă latură a lui Cronin.
Romanul „Citadela" tratează în mare parte sfera medicală și prezintă carențele unui sistem corupt și deficitar. Prin intermediul personajelor sale, Cronin ne introduce într-o lume greu de accesat și de înțeles. Deși folosește termeni medicali, lectura este facilă, iar intriga ușor de urmărit.
Protagonistul operei este un tânăr medic, Andrew Mason, care își dedică mare parte din viață construirii carierei sale strălucită în domeniul medicinei. Dominat de iluzii și visuri mărețe, crezând în bunătatea și transparența celor care îl înconjoară, Andrew pornește pe un drum din care nu va mai exista cale de întoarcere.
În partea de sud a Țării Galilor, printre multele mine, se poate distinge figura grava a prea tânărului medic, pasionat și absorbit de munca sa. Ajuns în acest sat, dominat de industria minieră Andrew o cunoaște pe Christine, cea care avea să îi devină parteneră. Proaspăt absolvent al Facultății de Medicină, Andrew înțelege, odată pus în fața faptului împlinit, că notele bune obținute la cursuri nu îl vor ajuta fără practică adevărată.
Stabilit în mica așezare, merge zilnic printre mineri, cu scopul de a analiza efectele negative asupra sănătății acestora. Contrar colegilor săi, Andrew petrece timp îndelungat în acest mediu toxic și încercă să înțeleagă cât mai bine ce se întâmplă cu corpurile umane expuse la praf și alte substanțe chimice.
Peste ani, bărbatul devine un medic celebru în Londra, deține o avere impresionantă și o are alături pe frumoasa Christine. Dar fericirea este departe de a fi prezentă în viața sa. În accepțiunea lui, medicina este despre dăruire, despre încredere și despre formarea unei legături profunde între medic și pacient.
Dar așteptările sale nu au nici cea mai mică legătură cu realitatea înconjurătoare. Aici, în cel mai mare spital al Londrei, medicii iau șpagă de la rudele pacienților, au întâietate cei din clasele sociale superioare, iar etica este doar un cuvânt, demult uitat în tratatele din facultate.
Treptat, Andrew se pierde în aceasta lume a banului, devine și el egoist și controlat de sumele primite. Se îndepărtează din ce în ce mai tare de Christine și își pierde valorile cultivate cândva. Bărbatul devine o victimă a sistemului construit greșit și alimentat ani la rândul de persoane și practici nepotrivite.
Va reuși Andrew să redevină cel de odinioară? Se va transforma el într-un medic empatic și onest? Își va repara legătura cu aleasa sa ori va pierde tot de dragul banului?
Răspunsurile se află la doar click distanță, pe site-ul anticariatului nostru fiind disponibile mai multe ediții ale romanului: Minerva (1970), ESPLA (1958), Orizonturi (1990).