Medic și scriitor scoțian, Archibald Joseph Cronin avea să dobândească faima internațională cu opera „Castelul pălărierului".
Maestru al ficțiunii, Cronin reușește să surprindă magistral societatea vremurilor, iar operele sale vor fi adaptate și prezentate sub forma de filme animate, documentare și piese de teatru.
Cronin nu a fost niciodată un scriitor romantic, deși sensibilitatea și misterul au fost întotdeauna teme abordate în scrierile sale. În partea de început a carierei, Cronin încerca să îmbine fantasticul cu realul, iar cărțile lui se aflau cumva la limita dintre cele două planuri.
Mai târziu, se îndreaptă către sfera romantică, încercând să contureze personaje deosebite și povești remarcabile.
„Doamna cu garoafe" apare pentru întâia oară în 1935 și este unul dintre puținele romane de dragoste ale lui Cronin.
Katharine Lorimer se dedică unei munci destinate bărbaților, face comerț cu antichități de ani buni, iar afacerea sa pare a prospera pe zi ce trece. Femeie singură, la jumătatea anilor 30, muncește din greu pentru a fi ceea ce greu întâlneai la acea vreme: femeie independentă. Orgolioasă și mândră, Katharine face achiziție după achiziție, în speranța că, mai târziu, va reuși să vândă piesele valoroase la un preț mult mai mare.
După ce cumpăra o superbă pictură semnată de Holbein, femeia decide să pornească într-o aventură furtunoasă. Pornește, astfel, la drum lung, dorind să ajungă în America. Alături îi vor fi nepoata Nancy și iubitul acesteia.
Călătoria în sine se dovedește obositoare, iar eroina aproape că renunță. Dorința de îmbogățire și afirmare o vor determina să meargă mai departe.
Cronin reușește să surprindă latura morală a personajelor sale, să le evidențieze sentimentele și emoțiile. Aflăm că protagonista se simte mai singură ca niciodată, iar refugierea în muncă este modalitatea de a ascunde răni vechi. Pe de altă parte, nepoata Nancy visează să devină o actriță faimoasă și își însoțește mătușa sperând să își materializeze planurile.
Viața celor trei va lua o întorsătură neașteptată în timpul călătoriei, iar Katharine va cunoaște nu doar succesul, ci și iubirea. Femeia înțelege că menirea sa este să întâlnească și alți oameni, să trăiască în alte locuri, să depășească dezamăgiri pe care nu credea că le va experimenta. Katharine învață să iubească liber, să își dedice timpul altor activități pe lângă munca obositoare, să rătăcească pe meleaguri străine, fără să își găsească locul nicăieri.
Cronin abordează diferit romanul, oferind accente deosebite, romanțând povestea și intrigând publicul. Obișnuiți cu latura fantastică a lui Cronin, vom fi surprinși de romantismul autorului.
Romanul va face înconjurul lumii și, deși nu va depăși celebritatea celorlalte capodopere ale lui Cronin, va cunoaște succesul internațional, fiind tradus în peste 20 de limbi de circulație mondială și adaptat pentru piese de teatru. În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale acestuia, dintre care amintim: Cultura Românească (1991), Lider (1998), Ulise (1992).