De-a lungul vremii, au existat numeroase teorii care au readus în atenția publicului chestiunile politice vechi sau diverse teorii ale conspirației. Fiecare popor are, de-a lungul vremii, de-a face cu schimbări radicale, cu modificări politice și sociale, care modifică din temelii cursul istoriei. Dacă ar fi să căutăm exemple certe, lista ar fi foarte lungă, dar putem aduce în discuție numai câteva dintre acestea: asasinarea lui Kennedy, 11 septembrie 2001 sau anul 2002, care preconiza sfârșitul lumii. Ei bine, acestea sunt numai o parte din exemplele care ne-au atras atenția de-a lungul vremii și care au acaparat atenția media de pretutineni. Apar, așadar, numeroase lucrări și tratate cu privire la aceste evenimente și se nasc așa-numitele teorii ale conspirației. În era propagandei, în vremea tehnologiei și a internetului, evenimentele sunt distorsioate și pot influența numaidecât publicul. Cartea de față vine să ne lămurească anumite îndoieli și să ne expună o nouă teorie bazată pe cercetări și date empirice.
Cartea aduce în prim plan chestiuni latente și vorbește mai ales despre suveranitatea absolută a Americii, iar pledoaria acestuia ne poartă într-o călătorie nemaipomenită, în urma căreia primim nu numai o lecție de istorie veritabilă, ci și o demontare a miturilor care s-au vehiculat de-a lungul vremii. Autorul nostru este un fost jurnalist, care a fost toată viața pasionat de istorie și de relațiile de interdependență dintre state. Politica este un subiect dificil de tratat, mai ales când cel care scrie este un jurnalist guraliv, capabil să dea cărțile pe față. Astfel, el ne vorbește despre scandalul Monica și Președintele, despre Watergate și despre urmările survenite după 11 Septembrie 2001. Toate datele pe care le centralizează autorul, se bazează pe cercetările personale și pe dorința de a aduce în fața publicului ceva nou, plin de informație, dar sintetizat sub forma unei investigații de calibru uriaș.
Obiectiv, curajos și plin de inovație, reușește să ne atragă atenția cu ideile și cu noțiunile pe care le centralizează în manuscris. Cumva, el ridicp semne de întrebare și caută să demonteze mitul democrației americane perfecte.
Va avea numeroși contestatari și chiar va fi urmărit o vreme de CIA pentru curajul de a destăinui informații confidențiale pe care le deține din surse pe care nu le va dezvălui niciodată. Totuși, administrația prezidențială va nega toate acuzațiile care se regăsesc în acest manuscris. El ne vorbește și despre clanul Soroș și despre amploarea Apple, iar toate acestea sunt strâns legate de globalizare și progres, dar și de capacitatea politicienilor de a ascunde realitatea. Sunt exploatate și diverse campanii politice, anumiți politicieni și chiar anumiți șefi ai unor instituții importante din SUA, dar și din Europa.
Cartea va fi tradusă în mai multe limbi străine de circulație internațională, aplaudată și criticată deopotrivă, iar numele scriitorului va atinge legenda. Astăzi, manuscrisul este studiat în universitățile de profil, iar pe site-ul nostru poate fi găsit în mai multe ediții: Alma (1995), Alma (2001), Alma (1997).