Filtre:
Edituri
 Academiei(5) Publica(3) Prometheus Books(1) Wordsworth(1) Vellant(1) Dent(1) All(1) Encyclopaedia Britannica International(1) Fontana(1) J. A . B. Collier(1) Universitas(1) Bantam Books(1)
Pret
  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19012022
Limba
 Romana(11) Engleza(6) Spaniola(1)
Coperti
 Brosate(8) Cartonate(7) Cartonate si supracoperta(3)
Colectii
 Co. lectia de economie(1) Colectia de economie(1)

Filtrează
Carti Adam Smith
Ordonează
Pagina: 1
Carti Adam Smith
Despre Adam Smith

Adam Smith a fost un economist si filosof politic scotian. El a devenit celebru prin influenta sa carte The walth of Nations (1776). Smith era fiul controlorului vamal de la Kirkcaldy, Fife, Scotia. Data exacta a nasterii sale este necunoscuta. Cu toate acestea, botezul sau a fost inregistrat la data de 5 iunie 1723 (in Kirkcaldy, Scotia). A fost fiul prin a doua casatorie a lui Adam Smith, controlor vamal la Kirkcaldy, un mic sat, si Margaret Douglas, fiica unui proprietar de terenuri.

A urmat scoala Burgh, unde a studiat latina, matematica, istoria si scrierea. Când avea 14 ani, Smith a intrat la Universitatea din Glasgow. In anul 1740 a plecat la Oxford. In 1751 a fost numit profesor de logica la universitatea din Glasgow, iar in 1752 s-a transferat la catedra de filosofie morala.

Prelegerile sale au acoperit domeniul eticii, retoricii, jurisprudentei si economiei politice sau „politiei si veniturilor”. In 1759 si-a publicat Teoria sentimentelor morale, intruchipând unele dintre prelegerile sale din Glasgow. Pe calea cartii a devenit tutorele viitorului duce de Buccleuch (1763–1766) si a calatorit cu el in Franta, unde Smith s-a intâlnit cu alti gânditori eminenti ai timpului sau, precum Benjamin Franklin si economistul francez Turgot.

Dupa ce a muncit timp de noua ani, in 1776 a publicat An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations (de obicei prescurtata la The Wealth of Nations - Avutia natiunilor: cercetare asupra naturii si cauzele ei), care este considerata prima lucrare dedicata studiului economiei politice.

Economia vremii era dominata de ideea ca bogatia unei tari era cel mai bine masurata prin stocul sau de aur si argint. Smith a propus ca bogatia unei natiuni sa fie judecata nu dupa aceasta valoare, ci dupa totalul productiei si comertului sau - cunoscut astazi ca produs intern brut (PIB). De asemenea, el a explorat teoriile diviziunii muncii, o idee care dateaza de la Platon, prin care specializarea ar duce la o crestere calitativa a productivitatii.

Ideile lui Smith sunt o reflectie asupra economiei in lumina inceputului Revolutiei Industriale si afirma ca economiile de piata libera (adica cele capitaliste) sunt cele mai productive si benefice pentru societatile lor. El continua sa argumenteze pentru un sistem economic bazat pe interesul individual individual, condus de o „mana invizibila”, care ar fi cel mai mare bine pentru toti.

In 1778 a fost numit comisar al vamilor in Scotia si a plecat sa locuiasca impreuna cu mama sa, la Edinburgh. A murit acolo, la 17 iulie 1790, dupa o boala dureroasa. O parte considerabila din veniturile sale a fost destinata actelor secrete de caritate. Cu putin timp inainte de moartea sa, Smith si-a distrus aproape toate manuscrisele. In ultimii sai ani, el pare sa fi planificat doua tratate majore, unul despre teoria si istoria dreptului si unul despre stiinte si arte.

Lui Smith i s-a reprosat ca s-a bazat prea mult pe ideile marilor ganditori precum David Hume si Montesquieu. Cu toate acestea, The walth of nations (Avutia natiunilor) a fost prima si ramane cea mai importanta carte despre subiectul ecomomiei politice pana in prezent.

Alte scrieri ale lui Smith includ: Lectures on Justice, Police, Revenue, and Arms (1763,publicata pentru prima data in 1896), si Essays on Philosophical Subjects (1795). Ambele lucrari au fost publicate postum.
Cărți populare scrise de Adam Smith: Avutia natiunilor

sus