Despre Adolf Hitler
Politician german de origine austriaca, Adolf Hitler a fost cancelar si dictator al celui de-al Treilea Reich (1933 pana in 1945). Autodidact si un orator stralucit, si-a raspandit ideologia nazista in toata Germania. Dictatura sa a fost infiintata din 1934, cand a devenit “Fuhrer”. S-a nascut la 20 aprilie 1889 in Braunau am Inn, langa granita austro-germana; a fost al patrulea copil al lui Alois Hitler (1837-1903) al si Klarei Polzl (1860-1907). Parintii sai proveneau din regiunea rurala Waldviertel, la granita Boemiei.
Tanarul Adolf, care a suferit din cauza violentei tatalui sau, a devenit orfan la varsta de paisprezece ani. Student mediocru, si-a abandonat studiile la varsta de saisprezece ani. Initial, pictura a jucat un rol cheie in cariera lui Adolf Hitler, deoarece a incercat de doua ori si fara succes sa intre in Academia de Arte Frumoase din Viena, in 1907 si 1908. In dificultatile financiare, primind o pensie de orfan, el a pictat si a realizat ilustrate pentru a-si castiga existenta.
La izbucnirea Primului Razboi Mondial, Hitler s-a oferit voluntar. A fost ranit de doua ori si a primit Crucea de Fier din clasa I. La sfarsitul razboiului a ramas in armata si s-a intors la Munchen. In 1919 a asistat la represiunea revolutiei de extrema stanga si a participat la o comisie care investiga aceste evenimente. A primit apoi apoi misiunea de a lupta impotriva ideilor marxiste si a inceput sa faca propaganda.
Anul 1919 a marcat aderarea sa in Partidului Muncitorilor Mici Germani, devenit in anul urmator Partidul National Socialist al Muncitorilor Germani. In 1921 a devenit Fuhrer sau presedintele acestui partid. La 8 noiembrie 1923 a incercat sa preia puterea cu forta, dar lovitura de stat de la Munchen a esuat si a fost arestat. In timpul procesului sau pretindea ca este un patriot indignat si castiga simpatia tuturor nationalistilor germani. A fost condamnat la cinci ani de inchisoare, dar a petrecut doar noua luni acolo, timp in care a scris Mein Kampf (Lupta mea), carte care a aparut in 1925.
Aceasta experienta l-a facut sa inteleaga ca, daca dorea sa devina seful natiunii germane, va trebui sa o faca legal. Si-a schimbat partiddul, iar in luna aprilie a anului 1930 l-a desemnat pe Joseph Goebbels pentru a face propaganda; popularitatea partidului nazist crestea, propaganda a continuat, atribuind situatia economica slaba a tarii evreilor si comunistilor. Hindenburg a acceptat cu reticenta sa-l numeasca pe Hitler drept cancelar pentru a promova echilibrul politic.
In noaptea de 30 iunie 1934 (Noaptea cutitelor lungi) a ordonat armatei sa aresteze si sa omoare diversi adversari politici, inclusiv Ernst Rohm si Franz von Papen. Cand Hindenburg a murit la 2 august 1934, Hitler l-a succedat ca presedinte al Reich-ului, ramanand in posturile de cancelar si Fuhrer. In anul 1935 a luat masuri antisemite cu legile de la Nurnberg. Evreii, adversarii politici si democratii au fost trimisi in lagarele de concentrare.
In paralel cu luptele din cel de-Al Doilea Razboi Mondial si infrangerile care ii prevesteau sfarsitul, Hitler a aplicat „solutia finala”, care trebuia sa duca la exterminarea evreilor. Sase milioane de oameni au fost ucisi in lagarele de concentrare si exterminare. Aceasta politica de purificare a rasei ariene a inceput in anul 1939, odata cu disparitia persoanelor cu boli mintale. Primele ghetouri isi fac aparitia; este inceputul Shoah-ului. Primele executii cu gloante vor fi repede inlocuite de camioane cu benzina, apoi de lagare. Poporul evreu nu este singurul in cauza, deoarece tiganii, homosexualii si adversarii politici vor fi, de asemenea, internati sau ucisi. La 30 aprilie 1945, cand trupele Armatei Rosii au intrat in Berlin, Adolf Hitler si-a pus capat vietii in buncarul sau impreuna cu partenera sa, Eva Braun. Cadavrele lor au fost transportate intr-un crater de bomba de langa Cancelaria Reich-ului, unde ramasitele lor au fost stropiet cu benzina si arse. Hitler avea 56 de ani in momentul mortii sale. O analiza din 2018 a ramasitelor exhumate ale dintilor si a craniului lui Hitler, pastrata in secret de zeci de ani de catre agentiile de informatii rusesti, a confirmat ca Fuhrer a fost ucis prin intermediul cianurii si a unei rani prin impuscare.
Carti publicate: Men Kampf; Testament politic; Insemnari intime si politice (iulie 1941-martie 1942).