Astrologia practica


De-a lungul vremii, astrologia a fost amplu discutată și atent analizată, iar scriitorii au căutat să afle răspunsuri la fel și fel de întrebări. Încă din Antichitate, oamenii au crezut în astre, în fel și fel de spirite și interpretări, dar și în puterea destinului. Secte, triburi și alte așezări a căutat răspunsuri la diferite întrebări, s-au ghidat după Soare, după Lună și după diferitele faze ale calendarului pentru a elucida mistere.
Dogme și societăți secrete au căutat să afle misterele destinului uman, să descifreze enigme și să cunoască adâncurile sufletului și spiritului uman. Au existat, de-a lungul vremii, nenumărate culturi care s-au arătat deschise spre magie, spiritualitate și religie. Pe de altă parte, de-a lungul timpului au existat și credincioși fideli în latura obscură a astrogramei, care s-au dedat la interpretări stranii și au preluat fel și fel de obiceiuri străvechi. Vraci și iluzioniști au expus, vreme de secole, diverse faze ale destinului uman, au deschis fel și fel de dezbateri, care mai de care mai interesante și mai periculoase și au apelat la slăbiciunea umană pentru a controla masele. În istoria universală, vom cunoaște fel și fel de practicanți de acest tip, care au populat teritoriul european și au căutat, prin mijloace mai puțin ortodoxe, să-și îndeplinească scopurile.
Undeva, în miezul Evului Mediu timpuriu, papalitatea avea să pedepsească drastic astfel de practici și chiar să includă la categoria vrăjitorie interpretarea astrologică. Manuscrise istorice, care datează de la jumătatea secolului al XVII-lea, ne vorbesc despre existența unor personaje controversate, care practicau acte de vrăjitorie, folosindu-se de numerele astrologice ale victimelor. Un astfel de exemplu ar putea fi bătrâna Dravulia, o vrăjitoare bătrână, care își făcea veacul în pădurile Ungariei străvechi. Pe lângă descifrarea acestor coduri astrologice și folosirea lor, femeia servea felurite poțiuni magice, concentrate, compuse din ierburi halucinogene. Este, totuși, mai cunoscută pentru serviciile pe care i-le oferea contesei Bathory, la castelul Csejthe, unde s-au petrecut zeci, poate chiar sute de crime.
Revenind la vremuri mai apropiate de modernitate, au existat zvonuri, neîncadrate istoric, care susțin că scriitori celebri din Germania și Franța, apelau la serviciile unor inși ciudați pentru a-și cunoaște destinul. Omul s-a jucat dintotdeauna cu soarta sa în fel și chip, iar rezultatele finale nu au fost întotdeauna cele așteptate. Astăzi, astrologia nu mai este însă o știință ocultă, iar cei acre stăpânesc misterele și secretele ei, își spun, pur și simplu, astrologi, fără nici o urmă de magie. Adesea, indivizii citesc horoscopul și cred în ceea ce astrele prevăd pentru perioade mai scurte sau mai îndelungate de timp. Cumva, au credința că pot afla ce le rezervă viitorul. Credulitatea și suspiciunea sunt, poate, cele mai de preț atribute ale poporului european și, cumva, singurele care au dăinuit odată cu trecerea timpului.
Așadar, autorul nostru vine cu o interpretare nouă, originală și diversă la toate acestea și ne vorbește despre latura mai puțin cunoscută a astrologiei, și anume cea practică. El expune reguli și metode prin care putem descifra destinul și viitorul, iar publicul este captivat de toate acestea. Pe site-ul nostru, lucrarea poate fi găsită în numeroase ediții: Univers (1997), Editura pentru Literatură (1998), Meridiane (2001).


sus