Adrian Păunescu este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori pe care țara noastră i-a oferit literaturii universale, iar scrierile și reflecțiile sale sunt adorate și distribuite la nivel mondial. Filozof renumit, reușește să câștige simpatia și antipatia publicului deopotrivă. Are idei fixe, nu se lasă influențat de intelectualii veacului și nu se teme de cenzură. Scrie cu patos despre viață, despre emoție și despre relațiile interumane. El pledează pentru iertare, pentru cunoaștere și, mai ales, pentru liniștea sufletului. Personajele sale sunt curate, pure și poate mult prea sincere. Duc cu sine povești stranii, pline de patos și candoare și sunt supuse unor teste grele din partea sorții, care se dovedește nemiloasă. De la Viața pe un peron, Păunescu și-a căpătat un public generos și a reușit să-l păstreze până în zilele noastre.
Scrierile sale sunt pline de farmec, au un iz aparte de nostalgie și ne emoționează la fiecare pagină. Personajele sunt deopotrivă stranii și curate, sensibile, pline de tact și înclinate spre sacru și spiritual. La Păunescu, femeile sunt diferite, duc lupte grele pentru remarcare și fac orice le stă în putere atunci când iubesc. Au inima curată și sunt greu de convins să își abandoneze credințele. Totuși, vom fi purtați de autor prin diferite epoci și perioade istorice, iar literatura sa ne va convinge să îl citim până la capăt.
În poezia de față, Păunescu este așa cum ne-a obișnuit, iar planurile alternează de la un vers la altul. Autorul ne spune pe un ton suav că viața este extrem de scurtă și că ar trebui să ne bucurăm de ea în fiecare clipă, fără să dăm ascultare gândurilor negre ori frământărilor deșarte. Într-o lume guvernată de superficialitate și de dorințe efemere, Păunescu ne vorbește despre suflet, despre nemurire, despre liniște și despre adevăratele valori ale vieții. Nimeni nu știe când i se va sfârși viața, și, prin urmare, fiecare trebuie să o aprecieze și să o prețuiască. Astfel, autorul vrea să ne ajute să conștientizăm lucrurile care contează cu adevărat și să ne poarte într-o călătorie nemaipomenită, în urma căreia vom fi mai liberi și mai conștienți.
Realitatea noastră este cumva expusă prin intermediul acestor versuri. Verva, nebunia, angoasa, toate acestea guvernează societatea contemporană și o transformă din temelii. Himere strălucitoare ne amăgesc și ne poartă spre pierzanie, așa consideră autorul. Criticii îl vor acuza că va idealiza diverse planuri și că este prea nostalgic, dar succesul scrierii sale va fi uriaș.
Ulterior, opera va fi tradusă în franceză și engleză și masiv distribuită la nivel internațional. Numele lui Păunescu este astăzi între elitele literaturii universale, iar scrierile sale sunt surse de inspirație pentru autorii aflați la început de cale. Idei și sentimente contradictorii, lumini și umbre, toate aceste contraste vin să ne aducă o rază de speranță și să ne determine să înțelegem sensul profund al ideilor lui Păunescu. Pe site-ul nostru opera este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Humanitas (2004), Univers (2003).