Publicată pentru întâia oară în 1951, cartea Agathei Christie îmbină crimă cu acțiunea și își concentrează intriga în jurul unor personaje incredibile. O tânără fascinantă, moștenitoare a unui imperiu grandios, un prunc și un bătrân uitat sunt eroii poveștii care deschide romanul.
„Asupritul și alte povestiri” este unul dintre cele mai șocante romane ale Agathei Christie, dar și cel mai strălucitor dintre toate. Atmosfera de epocă, decorul fascinant și poezia creată în jurul eroilor sunt elemente care vor contrasta puternic cu brutalitatea crimelor descrise mai târziu.
Ce să aibă în comun cele trei persoane și cât de strânsă sa fie această legătură nevăzută dintre ele? Agatha Christie pornește un joc nebunesc, fără cale de ieșire, un puzzle ale cărui piese sunt cumva ascunse. Strania poveste debutează brusc, iar cititorii nu au răgaz să asimileze această avalanșă de informații. Poirot este prin preajmă și atenția îi este atrasă de acest trio ciudat.
Moștenirea, averea aceea inestimabilă, a fost întotdeauna un subiect discutat, iar acum pare să fi devenit un motiv pentru crimă sau, cel puțin, așa gândește Poirot. Detectivul se pierde în detalii, în documente și, mai ales în gânduri. Treptat, misterul se adâncește, iar urmele făptașilor nu duc nicăieri.
Femeia aceea frumoasa ascunde un secret teribil, iar Poirot este convins că îl va afla.
De la această poveste, autoarea face un salt către o altă, apoi către o altă si, în această manieră, reunește în aceeași carte mai multe povesti cu puternice accente gotice. În fiecare dintre ele se petrece un eveniment care duce la o serie de tragedii. Treptat, Agatha schimbă rolul lui Poirot cu cel al lui Miss Marple, iar cei doi se succed la conducerea anchetelor de investigație.
Fiecare poveste aduce un secret teribil, unul sau mai multe cadavre și un mister pe care detectivii de serviciu sunt obligați să îl rezolve. Un cerc care suspecți se conturează de fiecare dată, dar de aici până la prinderea adevăratului făptaș, este cale lungă. Agatha Christie reușește de fiecare dată să ne țină conectați la poveste și să ne stârnească curiozitatea.
Deși aceasta nu este una dintre cele mai cunoscute cărții ale sale, va fi reeditată la câțiva ani de la apariție și adaptată pentru o mini serie televizată. Având la bază numai imaginația bogată a autoarei, cartea poate fi considerată una dintre cele mai originale opere ale sale. Curios este faptul că Agatha însăși nu i-a acordat prea mare încredere lucrării sale, întru-un interviu susținând că a început să scrie la această carte din pură plictiseală. Geniul reginei romanelor polițiste nu poate trece însă neobservat, iar cartea va avea încasări record în întreaga lume.
În rafturile anticariatului nostru opera se regăsește în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: RAO (2014), RAO (2008).