Devenită inovatoarea romanelor polițiste și una din cele mai apreciate scriitoare, Agatha Christie s-a născut la 15 septembrie 1890 în Regatul Unit. A scris de-a lungul timpului numeroase romane polițiste, scurte povestiri, câteva piese de teatru polițiste și o serie de romane de dragoste. Alături de William Shakespeare, este printre cei mai vânduți autori din toate timpurile. Este considerată a fi scriitoarea tradusă în cele mai multe limbi de circulație internațională. Operele sale s-au vândut în miliarde de exemplare, acest fapt transformând-o în “Regina Crimei“.
În timpul vieții sale a călătorit de mai multe ori în Orientul Mijlociu, zona devenind decorul perfect pentru o parte din romanele sale. “Misterioasa afacere de la Styles“, primul roman al autoarei, l-a scos la suprafață pe unul din cei mai iubit personaj, Hercule Poirot. Cea mai cunoscută operă a sa este “Crima din Orient Express“, roman ce a devenit un adevărat fenomen la nivel internațional.
Scrierile Agathei au ca și subiect central descoperirea unei crime. De regulă detectivul este chemat la fața locului pentru a intervieva suspecții, urmând ca pe final criminalul să fie deconspirat.
Agatha Christie moare la 85 de ani în Oxfordshire, data de 12 ianuarie 1976.
Romanul “Calul bălan“ a fost inițial publicat în Marea Britanie de către editura Collins Crime Club, la data de 6 noiembrie 1961. Opera ne prezintă doua personaje emblematice, pe detectiva Ariadne Oliver și pe Mark Easterbrook.
Mark Easterbrook, eroul cărții și principalul narator, este prins în mijlocul unei lupte într-o cafenea, dintre două fete. Curând după acest episod, află că una din femei, Thomasina Tuckerton, este găsită moartă. Aflat în timpul cinei cu un prieten, o doamnă pe nume Poppy Stirling menționează numele Calului Bălan, locul în care se presupune că se poate aranja moartea cuiva.
Mark îl întâlnește pe Corrigan, chirurgul poliției, aflând că fusese găsită o listă cu nume în pantoful unui preot ucis. Acesta se teme că lista conține numele celor care au murit sau care ar fi urmat să moară. Mark vizitează Calul Bălan, o casă care se pare că este locuită de trei vrăjitoare. Detectivul se aliază cu Ginger Corrigan, o fată din zonă, aceasta ajutându-l să investigheze misterul hanului Calul Bălan.
O serie de fapte misterioase au loc în interiorul casei: ritualuri sinistre, îmbolnăviri pe neașteptate și o serie de victime lăsate în urmă. Într-un final se dovedește că locul nu era unul malefic, ci persoanele care intrau acolo ar fi fost otrăvite cu taliu.
Finalul este total neașteptat, criminalul este arestat, iar cei care păreau vinovați sunt disculpați. Mark și Ginger, după arestarea criminalului, decid să se logodească.
La fel ca mai toate romanele Agathei, “Calul bălan“ a fost apreciat pentru suspansul și intrigile picante, cele care au făcut-o pe autoare să fie atât de respectată și iubită.
Romanul a fost adaptat de două ori la TV de către cei de la iTV, în 1996 și 2010. Opera a fost adaptată și pentru postul BBC radio, fiind de un real succes.
În anticariatul nostru, romanul poate fi regăsit în următoarele ediții: Multi Press (1996), Litera (2015).