Cea mai cunoscută scriitoare de romane polițiste a tuturor timpurilor, Agatha Christie, avea să dea umanității o moștenire literară inestimabilă. Romanele sale sunt puternice, prezentând o îmbinare între mister și realism, adevărate capodopere. Creatoarea lui Hercule Plutit aduce în fața publicului fel și fel de povesti, care mai de care mai interesante și mai palpitante.
„Casa strâmbă” este un roman specific stilului Agathei Christie, care aduce misterul și crima într-o poveste fascinanta din vremuri îndepărtate. Acțiunea se petrece în conacul vechi și impunător al familiei Leonides. Când Aristide, capul familiei, este găsit mort, liniștea familiei este tulburată fără precedent.
Căminul familiei pare unit, fericit, iar conflictele par inexistente. Acest miraj dispare când odioasa crimă este descoperită, iar legăturile dintre membrii familiei sunt la fel de șubrede precum casa în care locuiesc. Astfel, detectivul Poirot își face intrarea în scenă într-un mare stil. De aici pornește o investigație fără precedent, cu un grad de dificultate ridicat și plină de suspans. Fără martori, fără probe și fără nici cel mai mic indiciu, Poirot își începe munca laborioasă.
La o primă analiză, detectivul nu reușește să deslușească misterul, iar cei audiați par cu toții neștiutori și nevinovați. Este nevoie de săpături adânci, de investigații și anchete, de citit și recitit jurnale și documente de arhivă. Astfel, maestrul reușește cumva să pună cap la cap câteva detalii care par cel puțin curioase. Fiecare membru al familiei pare să ascundă un secret, să poarte cu sine o culpă nedestăinuită și un sentiment continuu de ranchiună.
Aristide era un om bogat, care deținea tot felul de proprietăți și avuții, dar era și un om zgârcit. Sa fie acesta motivul pentru care a fost ucis? Din investigațiile lui Poirot, bărbatul părea să fie implicat în tot soiul de afaceri dubioase. Membrii familiei sunt diferiți, însă în casă domnește o atmosfera stranie, apăsătoare și greu de depășit. Nepoata lui Aristide este și ea un personaj central, având un rol destul de important în menținerea suspansului. Aceasta, îndrăgostită și logodită cu tânărul Charles, are câteva bănuieli privind autorul crimei și își înștiințează iubitul. La rândul său, Charles, este detașat pe front și nu poate participa fizic la desfășurarea de evenimente din casa familiei Leonides.
Bărbatul începe o investigație și ajunge la concluzia că asasinul este încă liber și, cu siguranță, se află încă prin preajmă. Charles și Poirot sunt două personaje diferite, însă Agatha încearcă să pună accent pe un duo format din cele două personaje.
Finalul este unul neașteptat, ciudat, dar care aduce lumina asupra situației. Vom afla, astfel, că nimeni nu este ceea ce pare, iar averea lui Aristide este, cumva, provenită din fapte murdare și acțiuni îndoielnice. Cartea a apărut pentru întâia oară în anul 1949, iar în rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale acesteia, după cum urmează: RAO (2013), Litera (2018).