Nu a existat vreodată o autoare de romane polițiste mai celebră și mai vândută decât Agatha Christie. Meseria sa a fost de asistentă și farmacistă pe care a practicat-o mai ales in timpul războiului, dar în 1920 a publicat mai in gluma, mai in serios primul roman. "Misterioasa afacere de la Styles" îi făcea introducerea lui Hercule Poirot, cel care a rezolvat peste 30 de cazuri și care i-a dat mari dureri de cap autoarei. A existat însă și un personaj feminin, Miss Marple, o bătrânică curioasă ce dorea să rezolve misterele năpustite asupra prietenilor săi. Nici un roman nu a decăzut mai jos de locul 10 în topul vânzărilor internaționale iar de premiile sale nici nu mai este nevoie să menționăm că au fost numeroase.
Printre cele mai cunoscute romane se numără Crimă din Orient Express, Zece negrii mititei sau Cadavrul din bibliotecă.
Romanul "Ceasul rău de pe strada Hickory" a fost publicat pentru prima dată de editura Collins în 1955. În limba română apare de abia în 2014 la editura Litera, ediție pe care o va urma cea din 2021.
Trebuie să începem de data aceasta cu opiniile criticilor care s-au bucurat enorm că Hercule Poirot a reapărut în scenă. În același timp Robert Barnard a considerat-o doar o poveste clișeică și superficială, așa că haideți să vedem împreună de ce părerile sunt așa împărțite.
Hercule Poirot devine interesat de un caz de cleptomanie dintr-un cămin studențesc. Până aici totul pare normal însă obiectele furate sunt un stetoscop, pudra boracică, o pereche de pantaloni uzați, o cutie de ciocolată și un inel de diamant găsit într-un castron de supă. Soluția detectivului este una simplă: anunțăm poliția și vedem cine se simte cu musca pe căciulă. Celia Austin mărturisește că a comis câteva furturi dar doar pentru a-i atrage atenția lui Colin și că va restitui totul și se va împacă cu victimele.
A doua zi aceasta este găsită moartă din cauza unei supradoze de morfină iar o anchetă amplă începe în acest sens. Nigel și Valerie sunt alti cleptomani ce au făcut ravagii și susțin că totul a fost ideea Celiei. Inelul cu diamant fusese luat pentru a plăti datoriile de la jocurile de noroc iar stetoscopul pentru a se da drept doctor și a lua câteva substanțe din spital. În timpul audierilor are loc un alt deces, doamna Nicoletis își are sfârșitul din cauza unui coniac cu otravă. Poirot decide că mai bine se contrentează pe furtul unui rucsac tăiat de pe urma căruia a obținut atâtea indicii... Nigel este contactat pentru a fi audiat din nou iar din asta aflăm că mama sa a fost otrăvită pe vremea când era copil și trebuia să se răzbune cumva, chiar dacă nu pe adevăratul criminal. Totuși cine să facă o rețea de cleptomani care să ajungă și criminali? Asta veți afla spre finalul poveștii dar vă previn, nu vă așteptați la asta.
Romanul a fost adaptat în episodul unanim al seriei "Agatha's Christie Poirot" din 1995 și în serialul francez din 2015 Les petits meurtres d'Agatha Christie.