Agatha Christie, cea mai cunoscută și apreciată scriitoare de romane polițiste din întreaga lume, s-a născut la data de 15 septembrie 1890 la Winterbrook, Marea Britanie. Încă din adolescență a fost educată de acasă de către mama ei, primind de la aceasta pasiunea și îndrumarea necesară pentru scriere. A plecat la Paris pentru a studia canto și pian, însă și-a dat seama că nu aceasta era pasiunea sa. În Primul Război Mondial a lucrat într-un spital militar, apoi într-o farmacie.
Notată drept cea mai vândută scriitoare după celebrul Shakespeare, operele sale s-au vândut în miliarde de exemplare în lumea întreagă. După ce a dat naștere celebrelor personaje Hercule Poirot și Miss Marple, a reușit să câștige aprecierea și respectul cititorilor din toate categoriile. În palmaresul său întâlnim 80 de romane și povestiri, 19 piese de teatru și o serie de romane de dragoste, acestea din urmă fiind scrise sub pseudonimul Mary Westmacott. Printre cele mai citite opere ale sale se numără: “Crima din Orient Express“, “Zece negri mititei“, “Moarte pe Nil“.
Numeroasele călătorii pe care le-a făcut cu soțul său în Orientul Mijlociu au ajutat-o să creeze decorul perfect pentru multe din romanele sale. Reședințe precum cea din Devon (locul unde s-a născut) sau Cheshire i-au fost de asemenea sursă de inspirație.
Agatha Christie moare la vârsta de 85 de ani, la data de 12 ianuarie 1976.
Romanul “Ceasurile“ a fost publicat pentru prima dată în 1963 la editura Collins Crime Club. Romanul este remarcabil prin faptul că Poirot nu vizitează locurile crimelor și nici nu discută cu vreunul din martori. El este provocat să-și demonstreze calitățile de a rezolva o crimă doar prin exercițiul intelectului. Remarcăm aici două comploturi întrețesute: misterul pe care Poirot îl investighează de pe fotoliu în timp ce poliția lucrează la fața locului și o poveste de spionaj din Războiul Rece.
Sheila Webb, o dactilografă din agenția domnișoarei Martindale, descoperă cadavrul unui bărbat înjunghiat până la moarte. În timp ce fuge afară țipând, ajunge în brațele unui bărbat care se dovedește a fi detectiv. Colin îl provoacă pe Poirot să rezolve misterioasa crimă de pe fotoliul său. Ancheta scoate la iveală că cel ucis băuse hidrat de clor înainte de a fi înjunghiat.
O nouă crimă apare în scenă: cea a secretarei Edna Brent. Urmând sfatul lui Poirot, Colin începe să-i investigheze pe vecini și află lucruri interesante de la o fetiță. Apar noi detalii în ceea ce privește soțiile domnului Bland: prima murise, iar cea de-a doua, la aflare veștii că rămăsese moștenire o impresionantă avere, își schimbă identitatea și se dă drept prima soție. O serie de obiecte precum ceasul lipsă, pașaportul de negăsit și conversațiile întâmplătoare, conturează un întreg mister care pare de nerezolvat.
Romanul se încheie cu două scrisori adresate lui Poirot de către inspectorul Hardcastle. Poliția găsise toate dovezile necesare pentru ca făptașul să fie arestat.
La momentul publicării romanului, o parte din critici au considerat uciderea unui personaj care cunoștea importante informații ca fiind necinstită față de cititori. La fel ca multe din operele Agathei, romanul a fost adaptat în 2010 într-o serie iTV.
Romanul se regăsește în anticariatul nostru în mai multe ediții, dintre care amintim: Multi Press (1999), Rao (2013), Rao (2011).