Desemnată cea mai bine vândută scriitoarea atuturor timpurilor alături de Shakespeare, Agatha Christie este cea care a dat naștere celor mai cunoscute romane polițiste de pe glob. Stilul său a fost influențat de meseriile pe care le-a avut în război (asistentă și farmacistă) și de călătoriile exotice oferite de al doilea său soț. Primul său roman a fost publicat în 1920, ”Misterioasa afacere de la Styles”care l-a pus în scenă pentru prima oară pe celebrul detectiv Hercule Poirot. De asemenea, romanul ”Crimă la vicariat” a fost cel ce ne-a făcut cunoștință cu Miss Marple, o bătrânică simpatică care printre pisici și croșetat, iubește să dezlege mistere.
Romanul ”Cei patru mari” a fost publicat pentru prima oară de editura William collins&Sons în 1927 în limba engleză, urmând ca în limba română să fie publicat pe rând de către editura Multi Press (1996), Rao (2012) și Litera (2018).
Cartea este diferită față de ceea ce eram obișnuiți din partea autoarei, conținând 12 povestiri ce îl au în centrul atenției pe celebrul detectiv Hercule Poirot, dintre care vom reaminti câteva.
”Mayerling” este prima povestire și începe cu întoarcerea căpitanului Arthur Hastings în Londra după o ședere de doi ani și jumătate în Argentina. Acesta vrea să petreacă ceva timp cu vechiul său prieten, Poirot, însă se pare că acesta ar vrea să călătorească în Rio de Janeiro. Plecarea navei a fost anulată iar un anume Mayerling intră pe geam în dormitorul detectivului rostind doar numele lui și scriind pe unde apucă cifra 4. Hastings își amintește de Marele Patru, Mayerling începe să vorbească despre un cartel de crime și despre doar 4 dintre cei numeroși gaangsteri de acolo. După zile de cercetări și multe acțiuni petrecute anapoda, Poirot află că Mayerling este un important membru al Serviciilor Secrete dispărut cu 5 ani în urmă.
”Madame Oliver” este același nume cu al personajului care îi povestește lui Poirot cum 2 bărbați au intrat prin efracție în laboratorul său pentru a-i fura proviziile de Radiu. După o încurcătură a lui Hastings, ajung tot în laboratorul femeii unde o găsesc cu cei doi hoți. Ea admite că este numărul 3 și cei doi trebuie să fie omorâți neapărat de mâinile ei.
”Identitatea numărului 4” este un capitol destul de important în acest cerc vicios plin de mafie. Agenții lui Poirot se întorc la muncă pentru a-i găsi identitatea numărului 4 și au de ales dintre 4 nume ce ridică suspiciuni. Poirot și Hastings se întâlnesc cu secretara unuia dintre ei și află că acesta are un frate geamăn. Apoi ajung la ușa domnului Templeton care se pare că este otrăvit încet încet în supa pe care o mănâncă zilnic. La sfârșitul misterului Poirot este omorât de o explozie iar Hastings este lăsat inconștient.
Cartea a fost adaptă în roman grafic de editura HarperCollins în anul 2007, ilustrată de Alain Paillou. Dacă vorbim de televiziune, toate capitolele au fost legate între ele și au apărut în sitcomul Agatha Christie’s Poirot în 2013, rolul lui Hercule Poirot fiind jucat excepțional de David Suchet.