Publicat pentru întâia oară în 1946, romanul Agathei Christie respectă același tipar cu celelalte scrieri ale reginei genului polițist. Cartea urmărește o nouă aventură a detectivului Poirot, care și de această dată reușește să dezlege misterul unei crime abdominale. Sosit la conacul lui Lucy Angkatell, detectivul este înspăimântat de scena care i se derulează în fața ochilor. Stăpânul casei este într-o baltă de sânge lângă piscina, iar alături se află soția acestuia care ține în mana un revolver. Ceea ce la prima vedere pare simplu de înțeles, se va dovedi un adevărat puzzle mortal.
Într-o manieră surprinzătoare, apar alți invitați la conac, iar lucrurile se complică. Poirot este încurcat de aceasta situație, nu știe exact de unde sa înceapă ancheta și pe cine să interogheze. Lucy este principalul suspect, însă întreaga situație pare regizată.
„Conacul dintre dealuri” este o scriere deosebită, antrenantă și sclipitoare. Poirot începe o cercetare pe cont propriu, analizează atent toate indiciile pe care le are și încearcă să pună în balanță datele.
Agatha Christie menține atmosfera apăsătoare până la finalul romanului, iar cititorii vor fi surprinși de imaginația scriitoarei. Până la ultimul capitol nu vom afla cine este asasinul și nici măcar nu vom bănui.
Treptat măștile cad, iar oamenii își pierd identitatea. Nimeni nu este cine pare a fi, iar fiecare ascunde câte un secret bine păzit. Poirot pune cap la cap toate detaliile și ajunge la o ipoteză șocantă. Să fie Lucy cea care a pus la cale întreaga poveste ori aceasta este doar o victimă colaterală? Ce secrete teribile să ascundă stăpânul conacului pentru a fi ucis cu atâta sălbăticie?
Agatha Christie este, că de fiecare dată, o maestra a acțiunii, o arhitectă a genului care a consacrat-o. Artificiile literare oferite de scriitoare au rolul de a condimenta povestea și de a bulversa cititorul, iar Poirot este, o dată în plus, eroul din roman. Mintea sa strălucitoare va aduce în fața publicului o rezolvare neașteptată, aproape neverosimilă dacă privim retrospectiv.
LegăturileLegăturile dintre membrii familiei sunt defectuoase, iar mulți apropiați apelează la masca bunătății pentru a se apropia de văduva stăpânului. Într-un acces de furie aceasta încearcă să se sinucidă, dar este salvată la timp de însuși Poirot, care afla noi informații despre trecutul familiei. Înțelegem în cele din urmă că sunt mulți cei care râvneau la averea familiei și că fiecare avea un motiv pentru a săvârși odioasă crimă.
Romanul Agathei ajunge pe primul loc în topul preferințelor cititorilor de romane polițiste, iar la numai câteva săptămâni de la apariție, va avea încasări record. În rafturile magazinului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale acestuia, după cum urmează: Litera (2019), RAO (2015), RAO (2008).