Probabil cel mai cunoscut roman semnat de scriitoarea britanică Agatha Christie, „Crima din Orient Express” îl are în mijlocul acțiunii pe detectivul Hercule Poirot. Publicat pentru prima dată în 1934, manuscrisul a avut un succes enorm pe piață de carte internațională, iar marele case de producție s-au întrecut pentru a aduce pe marile și micile ecrane intriganta poveste.
Călătoria cu cel mai faimos tren al acelor vremuri devine un coșmar pentru ceilalți călători, când, aparent fără vreun motiv, un american bogat este ucis. Din întâmplare, detectivul Poirot se află printre călători, iar aceasta se dovedește cea mai interesantă investigație a sa.
Nimeni nu pare că s-ar fi aflat în preajma victimei în ultimele ore. Ba mai mult, puțini dintre cei prezenți se cunosc între ei, iar acest lucru face ancheta și mai laborioasă. Detectivul depune tot efortul psihic de care este capabil și face tot ce îi stă în putință să cunoască mai îndeaproape actorii acestei piese macabre.
Din investigațiile sale, aflăm că defunctul ar avea legături stranii, cu oameni influenți și fac, în trecut, a fost implicat într-un caz de răpire. De aici înainte, toate socotelile lui Poirot eșuează, iar francezul este nevoit să facă muncă de Sisif pentru a descoperi adevărul.
Treptat, spre surprinderea publicului, fiecare pasager pare a fi cumva conectat de un altul. La mijloc se află un secret teribil, o regie gândită extraordinar, iar moartea suspectă a americanului este cumva justificată. Garnitura luxoasă nu pare a se urni din loc, iar cei prezenți cad pradă unei anxietăți dubioase, fie provocată de frică, fie de neputință, fie de șoc. Poirot distinge personalități diverse și încearcă să înțeleagă fiecare individ în parte, deși acesta nu-i lucru ușor.
Cine să fie asasinul și, mai ales, care să fie motivul crimei? Finalul romanului ne aduce răspunsurile la aceste întrebări, însă tensiunea crește la cote maxime până la ultimele pagini. De fapt, bună bucată de vreme suntem convinși, la fel ca Poirot, că deținem cheia secretului și că până la depistarea criminalului mai este doar un pas. Apoi, Agatha, în stilul caracteristic schimbă regula jocului și chiar inversează câteva roluri.
Personajele sunt de-a dreptul imprevizibile, stranii și se pierd în tumultul acțiunii. Măștile cad treptat, iar participanții trec printr-un proces de dezumanizare. „Crima din Orient Express” este cel mai bine cotat roman al autoarei, adaptat pentru piese de teatru, film și televiziune. Alți scriitori se vor inspira din capodopera Agathei și îi vor prelua ideile.
În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale cărții, după cum urmează: Litera (2017), Adevărul Holding (2010), Litera (2019), RAO (2014), RAO (2008), Nimbus (1992).