Devenită faimoasă pentru romanele polițiste “Crima din Orient Express“ sau “Zece negri mititei“ și pentru crearea celor mai îndrăgite personaje, Hercule Poirot și Miss Marple, Agatha Christie este considerată drept cea mai mare scriitoare de romane polițiste din întreaga lume. De-a lungul timpului cărțile sale au fost vândute în miliarde de exemplare. Fiind tradusă în peste 56 de limbi de circulație internațională, avea să fie depășită doar de către remarcabilul Shakespeare.
Agatha s-a născut în Regatul Unit, la data de 15 septembrie 1890. Încă din copilărie a avut parte de o educație deosebită, mama ei fiind cea care a susținut-o în pasiunea pentru scris. Deși a plecat la Paris pentru a studia pianul, s-a reîntors la pasiunea sa, scrisul. A lucrat pe post de asistentă în Primul Război Mondial, învățând multe lucruri despre otrăvire. Acest lucru a inspirat-o întrucât mare parte din crimele prezente în romanele sale au la bază otrăvirea.
Un eveniment misterios al vieții sale este acela când a dispărut fără urmă timp de 11 zile. Criticii bănuiesc că ar fi făcut această faptă pentru a atrage atenția publicului. Și-a însoțit soțul în numeroase călătorii prin Orientul Mijlociu, zona devenind cadrul perfect pentru o parte din opere.
A scris cu multă pasiune și dedicare 80 de povestiri și romane, 19 piese de teatru și o serie de romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott. În anul 2020, o dată cu împlinirea a 100 de ani de la publicarea primului roman, Marea Britanie a scos o monedă de 2 lire pentru a sublinia importanța scriitoarei în lumea literară.
Agatha moare la vârsta de 85 de ani, la data de 12 ianuarie 1976.
Romanul “Crimă pe terenul de golf“ a apărut inițial în 1923, la editura The Bodley Head, fiind printre primele scrieri publicate de autoare.
Hercule Poirot și căpitanul Hastings călătoresc în Franța pentru a-l întâlni pe Paul Renauld. Sosiți acolo, sunt întâmpinați de vestea cum că prietenul lor fusese găsit mort. Ancheta este condusă de domnul Giraud, care este ajutat de către magistratul Hautet. Poirot nu pierde timpul și reușește să descopere patru fapte cheie legate de caz: lângă capul victimei este găsită o bucată de plumb, în vilă se aflau doar trei servitoare, Renauld fusese vizitat de o persoană necunoscută și vecina Madame Daubreuil plasase 200 000 de franci într-un cont.
Poirot călătorește la Paris pentru a cerceta un caz de crimă de acum 22 de ani, asemănător celui de acum. La întorcerea în Paris are loc o altă crimă: o persoană necunoscută este găsită înjunghiată în inimă cu arma crimei de dinainte. Inspectorul Giraud îl arestează pe Jack, însă acesta este eliberat din închisoare rapid.
Poirot începe să o suspecteze pe Eloise, soția decedatului, întrucât reacția ei privind moartea soțului nu a fost autentică până când nu i-a văzut corpul. Întâlnirea de pe final cu toți cei implicați și mărturiile acestora îl ajută pe Poirot să dezvăluie făptașii.
Publicația The Times Library Supplement a comparat personajul lui Poirot din acest roman cu cel al lui Sherlock Holmes, ambii fiind învăluiți de același mister care pare de nepătruns. Romanul a fost de asemenea apreciat de criticul Robert Barnard, care l-a considerat drept un roman cu un fir narativ sofisticat. În anul 1996, opera a fost adaptată pentru seria Agatha Christie’s Poirot.
Romanul poate fi regăsit în anticariatul nostru sub următoarele ediții: Excelsior Multi Press (1995), Rao (2013), Rao (2011), Rao (2015).