Romanul polițist “Cu cărțile pe masă”, “Cards on the table”, în limba engleză, de Agatha Christie, a apărut în anul 1936, la editura Collins Crime Club, din Londra, Marea Britanie. Fiind un roman în care celebrul personaj creat de autoare, Hercule Poirot, încearcă să deslușească un mister legat de moartea suspectă a unui participant la un joc de bridge, celebrul personaj se află în mijlocul acestui tablou misterios, în încercarea de a afla cât mai multe detalii despre personajele prezente la masă dar și alte detalii de ordin psihologic, care pot schița în mintea lui Poirot un potențial criminal.
În România, opera apare în anul 1991, la editura Romfel, în format broșat, iar printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de editura Excelsior – Multi Press, din colecția Christie – Opere complete sau editura Rao, din colecția Poirot, 2008, în format broșat, după o traducere în limba română de Monica Sorina Andrei.
Agatha Mary Clarissa s-a născut la 15 septembrie 1890, în orașul portuar, Torquay, din Marea Britanie, fiind o scriitoare de romane polițiste, dar și de dragoste, mare parte din acestea fiind scrise sub pseudonimul de Mary Westmacott, dar cel mai important nume cu care a scris numeroasele romane și nuvele polițiste, este cel de Agatha Christie.
Agatha crește într-o familie bogată, tatăl acesteia fiind un important broker american, iar mama fiind fiica unui important căpitan din Marea Britanie, aceasta crescând în casa natală, după ce părinții acesteia decid să aibă parte de o educație privată.
Începuturile literare datează de la o vârstă foarte fragedă, aceasta începând să scrie sub îndrumarea mamei sale, iar educația fiind definitivată prin adăugarea în orarul zilnic a studiilor de pian și canto, toate aceste îndeletniciri ajutând-o în implementarea viitoarelor ei opere.
La vârsta de 24 de ani, aceasta se căsătorește cu colonelul Archibald Christie, un aviator britanic, însă divorțează de acesta mai târziu, în anul 1928, dar alege să îi poarte numele pentru totdeauna.
Primul roman este publicat în anul 1920, având numele de “Misterioasa afacere de la Styles”, o poveste care aduce în literatura polițistă un personajul arhicunoscut, Hercule Poirot.
Printre cele mai importante opere semnate de Agatha Cristie, putem aminti de “Crima de pe terenul de golf”, 1923, “Crima din Orient Express”, 1934, “Crimă în Mesopotamia”, 1936 sau “Moarte pe Nil”, 1937.
Romanul polițist “Cu cărțile pe masă” de Agatha Christie reprezintă a treisprezecea poveste în care celebrul detectiv Hercule Poirot, apare pentru a desluși misterul și a demasca o crimă, mare parte din cărțile autoarei fiind create în jurul a trei personaje marcante, cum ar fi Poirot, Arthur Hastings sau Miss Marple.
Acțiunea romanului se petrece în jurul unei mese de bridge, un joc de societate foarte cunoscut în rândul englezilor, iar intriga este developată într-un ritm intens, tocmai după un asemenea joc, astfel că participanții la masă sunt șocați să vadă că unul dintre participanți cade subit.
Astfel că, gazda din acea seară de la masă, moare, iar ceilalți patru participanți la jocul de bridge, ajung să fie interogați imediat de autorități, fiind considerați principalii suspecți la această crimă oribilă și misterioasă.
Suspecții sunt supuși unui interogatoriu imediat după eveniment, de către comisarul Battle, însă apar în ajutorul acestuia și colonelul Race sau doamna Oliver, iar informațiile nu sunt complete, deoarece se află mai târziu că Anne Meredith nu a spus totul celor trei, fiind implicată în trecut într-o crimă.
Chiar dacă se adună informații importante, cel care aduce un plus anchetei și descoase din punct de vedere psihologic suspecții, este Hercule Poirot, care apelează la tertipurile lui binecunoscute pentru a-i testa pe cei implicați și pentru ca în final adevăratul criminal să fie demascat “aruncând cărțile pe masă”.
În decursul anchetei, se află că toți suspecții au avut experiențe criminale în trecut, iar Hercule Poirot, reușește în final să îl facă pe făptaș să mărturisească, cu ajutorul unui actor care juca rolul unui martor ocular.
Opera a fost ecranizată într-o celebră serie de televiziune în care apare detectivul Poirot, episodul “Cu cărțile pe față”, apărând în anul 2006 în regia lui Sarah Harding și avându-i în rolurile principale pe actorii David Suchet, în rolul detectivului Hercule Poirot sau pe Lyndsey Marshal, în rolul domnișoarei Meredith.