Numită de marile publicații ale lumii cea mai vândută romancieră din toate timpurile, Agatha Christie s-a născut în Regatul Unit la 1890 și a decedat la vârsta de 85 de. Cea mai celebră autoare de romane polițiste, a lăsat drept moștenire 19 piese de teatru, peste 80 de povestiri și romane, operele sale fiind traduse în peste 70 de limbi. Criticii vorbesc despre ea ca fiind cea care a inovat genul polițist. Cele 2 miliarde de cărți publicate o fac pe Agatha Cristie să fie întrecută în vânzari doar de Biblie și celebrul Shakespeare.
Cariera sa a fost influențată de începutul Primului Război Mondial, când a lucrat la un spital și o farmacie, multe dintre crimele petrecute în romanele sale realizându-se prin otrăvire. Un cadru important care avea să-i servească drept punct de plecare este reprezentat de călătoriile alături de soțul ei în Orientul Mijlociu, acesta devenind decor în anumite romane. Atunci când editura Penguin a fost lansată în 1935, romanul “Misterioasa afacere de la Styles“ a fost una din cele 10 opere publicate. Operele sale au ca și subiect central dezvăluirea autorului unei crime de către un detectiv, personajele încadrându-se în clasa de mijloc sau în pătura bogată a elitei engleze.
La sărbătorirea a 100 de ani de mister, în anul 2020, Marea Britanie a scos o monedă de aur de 2 lire, în doar 250 de bucăți, prin acest gest subliniindu-se importanța nemărginită pe care autoarea încă o are pentru întreaga cultură internațională.
“Misterioasa afacere de la Styles“ a apărut în urma unui pariu dintre Agatha și sora ei Madge. Primul roman polițist al autoarei a fost scris în anul 1916, dar a apărut abia în 1920 în SUA, fiind publicat de John Lane, editorul britanic care a fondat celebra publicație The Bodley Hand. Romanul a avut parte de un început nu foarte strălucit : respins de șase editori, i-a adus autoarei umila sumă de 25 de lire. Pentru prima dată se introduce personajul detectiv Hercule Poirot, cel care avea să devină simbol în literatura Agathei.
Romanul începe cu locotenentul Hastings, care în urma unor răni suferite în război, este invitat de bunul său prieten John Cavendish să își petreacă timpul la conacul mamei sale de la Styles Court. Bogata doamnă Emily Inglethorp este descoperită moartă în camera sa, otrăvită cu stricnină. Misterul este cu atât mai mare cu cât toate ușile de la cameră sunt găsite închise. Hastings îi cere ajutoul prietenului său Hercule Poirot, care începe imediat să-i investigheze pe toți cei din conac. Toate personajele sunt considerate suspecte: Alfred Inglethorp, mai tânărul soț al doamnei, fiul ei vitreg John și soția acestuia Emily, Lawrence Cavendish, fratele mai mic al lui John, Evelyn Howard și Cynthia Murdoch, două domnișoare întovărășite și Dorcas, menajera casei.
Poate că Alfred, cel care avea să moștenească întreaga avere este făptașul crimei. Sau poate că unul din fii vitregi ori Cynthia, protejata doamnei Emily. Țesătura de intrigi și comportamentul personajelor îl face pe cititor să stea într-o continuă stare de neliniște și curiozitate. Finalul este ca de obicei total neașteptat, iar pentru a-l afla vă invităm să căutați cartea în rafturile anticariatului nostru. Aceasta se găsește în mai multe ediții, printre care cele de la Editura Litera (2019), Rao (2013) sau Multi Press (1994).
Criticii sunt de părere că romanul este unul foarte bine ancorat în loc și timp, majoritatea dintre ei lăudând stilul în care intriga inteligentă a fost creionată de autoare. Celebritatea romanului s-a transpus excepțional prin serialul “Hercule Poirot : The Mysterious Affair at Styles“, apărut în anul 1990.