Colecția de nuvele supranumită “Muncile lui Hercule”, “The labours of Hercules”, în limba engleză, de Agatha Christie, a apărut în anul 1947 pentru prima oară în Statele Unite la editura Dodd, Mead and Company, fiind mai apoi publicată în luna septembrie a aceluiași an și în Marea Britanie, la editura Collins Crime Club.
Opera prezintă o parte din cazurile celebrului detectiv Hercule Poirot, cazuri cu care acesta dorea să își încheie cariera, iar totodată sunt prezentate personajele cu care acesta lucra, cum este cazul doamnei Lemon sau a valetului George, ori a celebrului inspector șef Japp.
Operele, în număr de douăsprezece, prezintă povești mitologice, din cariera celebrului detectiv, creat pentru a dispersa misterul unor cazuri încâlcite, iar personajele principale din jurul detectivului ajung să fie părtași la momente importante din cariera acestuia.
În România, romanul apare în anul 1995, la editura Multi Press, din colecția Christie – Opere complete, în format broșat, iar printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de editura Miron, 1995, în format broșat sau editura Rao, în trei ediții publicate în anii 2009, 2013 și 2015, în format broșat.
Agatha Mary Clarissa s-a născut la 15 septembrie 1890, în orașul portuar, Torquay, din Marea Britanie, fiind o scriitoare de romane polițiste, dar și de dragoste, mare parte din acestea fiind scrise sub pseudonimul de Mary Westmacott, dar cel mai important nume cu care a scris numeroasele romane și nuvele polițiste, este cel de Agatha Christie.
Agatha crește într-o familie bogată, tatăl acesteia fiind un important broker american, iar mama fiind fiica unui important căpitan englez, aceasta crescând în casa natală, după ce părinții decid să aibă parte de o educație privată .
Începuturile literare datează de la o vârstă foarte fragedă, aceasta începând să scrie sub îndrumarea mamei sale, iar educația fiind definitivată prin adăugarea în orarul zilnic a studiilor de pian și canto.
Primul roman este publicat în anul 1920, având numele de “Misterioasa afacere de la Styles”, o poveste care îl așează în prim planul literaturii polițiste pe celebrul detectiv, Hercule Poirot.
Printre cele mai importante opere semnate de Agatha Cristie, putem aminti de “Crima de pe terenul de golf”, 1923, “Crima din Orient Express”, 1934, “Crimă în Mesopotamia”, 1936 sau “Moarte pe Nil”, 1937.
Colecția de nuvele supranumită “Muncile lui Hercule” de Agatha Christie reprezintă o culegere de povești care asigură o nouă perspectivă asupra cazurilor cu care acesta s-a confruntat de-a lungul timpului, aceste povești fiind asociate cu latura mitologică, iar acțiunilie lui Poirot, fiind plasate undeva spre sfârșitul carierei acestuia de detectiv, fiind sigur că este prea bătrân ca să mai lucreze la cazuri.
În primul caz, intitulat “Leul din Nemeea”, Poirot este contactat de un bărbat pentru a desluși cauza dispariției câinelui pechinez. Acesta între timp este găsit, însă modul în care dispare îl pune pe gânduri pe Poirot, reușind să afle cine erau persoanele care cereau bani în schimbul câinelui, servitorul lui Hercule reușind să afle adresa celui implicat.
Cel de-al doilea caz vorbește despre un doctor care vine la Poirot pentru a-l ajuta să afle cine este cel care îl încriminează de moartea soției acestuia, Hercule, reușind să afle cine a răspândit zvonul și astfel să deslușească și cine este vinovatul din spatele acestui mister.
A treia muncă a acestuia vorbește despre “Căpriorul din Arcadia”, acesta deslușind să afle detalii despre o fată iubită de un tânăr mecanic, iar toată această poveste, care îi lărgesc investigațiile în toată Europa, îl fac să compare povestea cu cea a unui păstor din Arcadia.
Toate celelalte nouă munci prezente în operă, intitulate “Mistrețul din Erymanthos”, “Grajdurile lui Augias”, “Păsările stimfalide”, “Taurul din Creta”, “Caii lui Diomede”, “Cingătoarea Hyppolitei”, “Turma lui Geryoneus”, “Merele Hesperidelor” sau “Capturarea Cerberului”, au la bază existența unui mit grec, pe care detectivul îl asociază cu câte un caz ce ține de crimă, șantaj, scandal politic, mușamalizări și mituiri sau alte povești pline de mister care fac din cartea celebrei scriitoare, un important obiect în ceea ce privește definitivarea întregului univers al romanului polițist.
Opera a fost ecranizată în anul 2014, făcând parte dintr-o serie de televiziune regizată de Andy Wilson, și avându-i în prim plan pe actorii David Suchet, în rolul detectivului Hercule Poirot sau pe Stephen Frost, în rolul inspectorului șef, Japp.