Cunoscută pretutindeni, Agatha Christie este cea mai de succes scriitoare a epocii sale. Romanele de suspans semnate de aceasta vor avea încasări record încă din primele săptămâni de după apariție, manuscrisele fiind traduse în peste 60 de limbi de circulație mondială. Cea care l-a creat pe faimosul detectiv Poirot a știut că își va dedica viața scrisului, dar la o carieră de asemenea amploare nu ar fi îndrăznit să viseze.
Nimeni nu expune suspansul și intriga palpitantă mai bine decât regina romanelor polițiste, Agatha Christie. Mare parte dintre temele abordate sunt inspirate din călătorii și raportate la diferiți oameni pe care avut ocazia să îi cunoască de-a lungul timpului. Dacă analizăm atent, vom observa că la fiecare roman decorul se schimbat, deși personajele au mai fost întâlnite anterior. „Crima din Orient Express" are drept background tabloul oriental autentic. Nu este curios să menționăm că, cu scurt timp înainte, Agatha vizitase Egiptul și împrejurimile sale.
Poveștile englezoaicei debutează brusc ori alene și întotdeauna urmăresc o acțiune complexă și bine pusă la punct. Mobilul intrigii îl reprezintă, aproape de fiecare dată, o crimă misterioasă, o dispariție în circumstanțe suspecte, urmărirea unui asasin și elucidarea faptelor. Pur ficționale, poveștile sunt expuse magistral din perspectiva naratorului-detectiv, participant direct la acțiune și care joacă rolul principal în rezolvarea chestiunii apărute. El, de regulă un bărbat, are, de cele mai multe ori, un ajutor de nădejde, care își respectă întocmai poziția de învățăcel.
Deși nici pe departe cel mai cunoscut roman al său, „Nemesis” este publicat pentru întâia oară în 1971 și primit cu laude pe piața de carte din Anglia și SUA. Rapid, romanul este reeditat și vândut într-un număr record de copii.
Iubitorii stilului inconfundabil al Agathei Christie pot găsi romanul în mai multe exemplare pe site-ul anticariatului nostru. Dintre acestea amintim: Multi Press (1999), RAO (2013).
Miss Marple este acum o bătrânică simpatică, atipică, care îngrijește plantele din jurul casei și își soarbe cafeaua în gradina din spate. Nimic nu pare a-i tulbura existența, ba chiar duce o viață tihnită, lipsită de griji. Când primește însă o scrisoare ciudată de la un vechi cunoscut, lucrurile se complică, iar liniștea doamnei Marple este spulberată.
Domnul Rafiel, om cu stare, din inima Caraibilor îi notează în grabă câteva informații neclare despre o crimă și o deleagă spre elucidarea misterului. Astfel, Miss Marple pornește cu zero informații spre o țintă nesigură, căutând un ucigaș închipuit al cărui nume nu îl cunoaște. Între timp, domnul Rafiel moare subit, iar acțiunea explodează.
Miss Marple se află acum într-o belea de zile mari. Care ar fi șansele să ajungă la locul faptei și, mai mult de atât, să identifice făptașul?