Numită de mulți critici ”Mama romanului polițist”, Agatha Christie s-a născut pe 15 septmbrie 1850 într-un orășel din Marea Britanie. Provenea dintr-o familie destul de bogată așa că educația sa a fost pe măsură, în adolescență ajungând să învețe la o renumită școală de fete din Paris. În Primul Război Mondial aceasta a lucrat ca asistentă și farmacistă,iar multitudinea de substanțe neaccesibile tuturor, au inspirat-o în romanele sale, majoritatea crimelor fiind făcute cu acestea.
Se căsătorește la 24 de ani pentru prima dată însă mariajul nu ține prea mult din cauza infidelităților soțului, a doua căsătorie urmând să se termine din aceleași motive. Însă de la cei doi Agatha a rămas cu excursii în orașe uimitoare, o fărâmă de dragoste și un gust amar, ceea a dat naștere la romane precum: ”Moarte pe Nil”, ”Misterul din Caraibe”, Cadavrul din bibliotecă”.
Romanul ”O crimă anunțată” a fost publicat în anul 1950 de editura Collins Crime Club. Edițiile în limba română au fost ale editurii Rao (2006, 2011 și 2014).
Agatha o aduce din nou în prim plan pe Miss Marple, bătrânica pasionată de rezolvarea crimelor. Aceasta fiind pasionată ca o adevărată vârstnică de bârfa din jur, ajunge să cunoască toți suspecții din surse sigure și, la final, să ajungă la făptaș. De această dată, oamenii din Little Paddock citesc în ziar un anunț cum că va avea loc o crimă la 18:30. Bineînțeles că la ora stabilită toată populația se adună în fața casei Letiției Blacklock pentru a vedea ce se întâmplă, doar că luminile se sting brusc și se aud trei împușcături. Când se aprins luminile, Letiția constată că victima este un muncitor al hotelului Royal Spa, Rudi Scherz, care i-a cerut cu împrumut bani.
Poliția începe o anchetă doar că la un moment dat primesc o scrisoare de la Miss Marple care suna cam așa ”Eu știu ceva ce voi nu știți”. Dora Bunner crede că criminalul ar putea fi recepționerul hotelului care are un trecut victorios în acest domeniu. Detectiva servește ceaiul cu aceasta pentru a mai afla câteva detalii dar conversația este întreruptă de apariția Letiției, suspectă și ea în acest caz.
Cu toate acestea îi organizează o petrecere surpriză Dorei, unde invită pe toată lumea ce a fost în casă când Scherz a fost ucis. După petrecere Dora are o durere de cap și în lipsă de pastile, bea dintr-o sticluță din casă…Următoarea zi aceasta este găsită moartă.
Personaje noi își fac apariția și aflăm că familia Blaclock se luptă pe o avere impresionantă venită din Irlanda iar la scurt timp se creează o confuzie majoră din care reiese că Letiția a murit. Cu toate acestea Miss Marple le întide o cursă celor din familie pentru a afla adevăratul criminal, însă acest detaliu este mult prea incitant pentru a-l scrie aici.
Prima adaptare a operei a fost făcută de William Templeton în 1956, urmând piesa de teatru a lui Peter Saunders în 1977. În 1985 regizorul Alan Plater a creat seria Miss Marple, unde romanul a fost unul dintre episoade, doar că au avut loc câteva schimbări.