Înconjurată de mister atât în viața personală cât și în cea profesională, Agatha Christie a devenit rapid una din cele mai apreciate scriitoare de romane polițiste la nivel internațional. S-a născut la data de 15 septembrie 1890 și încă de mică a fost susținută de mama ei în pasiunea pentru scris. Pleacă la Paris să studieze muzica, dar simte imediat că nu este făcută pentru această artă și se întoarce la scris.
Lucrând ca asistentă în Primul Război mondial, a luat contact cu multe substanțe și cu otrăvuri. Acest fapt a inspirat-o enorm, multe din crimele petrecute în operele sale realizându-se prin otrăvire. A realizat împreună cu soțul său mai multe călătorii prin Orientul Mijlociu, locul fiind cadrul ideal pentru multe din romanele sale. Agatha ne-a lăsat drept moștenire 80 de povestiri și romane, 19 piese de teatru și câteva romane de dragoste, cele din urmă fiind scrise sub pseudonimul Mary Westmacott.
Datorită pasiunii pentru scris și a inspirației fabuloase, a reușit să creeze două personaje extrem de iubite de cititori: Hercule Poirot și Miss Marple. Agatha devine o scriitoare de excepție, operele sale fiind vândute în miliarde de exemplare. În ceea ce privește traducerea cărților sale este depășită doar de către Shakespeare, cu peste 56 de traduceri în limbi de circulație internațională.
Reușește să dea lovitura cu celebrul roman “Crima din Orient Express“, care devine numaidecât un fenomen literar. Amintim totuși și alte scrieri cu care s-a remarcat: “Zece negri mititei“, “Oglinda spartă“, “Crăciunul lui Poirot“. “Regina Crimei“ se stinge din viață pe 12 ianuarie 1976, la vârsta de 85 de ani.
Romanul “Petrecerea de Halloween“ a fost publicat inițial în noiembrie 1969, la editura Collins Crime Club. Opera ni-l prezintă pe detectivul belgian Hercule Poirot și pe misterioasa romancieră Ariadne Oliver, care se află la o petrecere de Halloween. O crimă misterioasă are loc, iar Poirot este chemat să rezolve misterul.
Aflată în mijlocul petrecerii de Halloween, Joyce Reynolds le mărturisește celor prezenți că a fost martora unei crime, însă ca și-a dat seama prea târziu. Când petrecerea se termină, fata este găsită moartă într-o cadă. Ariadne Oliver, care participă la petrecere în timp ce o vizitează pe prietena ei Judith Butler, îi cere lui Poirot să investigheze crima. Cu ajutorul lui Spence, Poirot face o listă cu toți cei decedați și dispăruți din ultimii ani. Toți cei de pe listă fuseseră găsiți morți în condiții misterioase.
Leopold, unul din rudele victimei, este găsit și el mort ceva mai târziu. Poirot sfătuiește poliția să cerceteze pădurile din împrejurimi și aceștia găsesc trupul abandonat al Olgăi.
Apar o serie de dezvăluiri halucinante care răstoarnă situația. Aventuri pe ascuns, moșteniri lăsate cui nu trebuie și șantaje peste măsură.
Rowena și Garfield reprezintă un cuplu suspicios, gata oricând să facă orice pentru avere. Finalul expune fapte groaznice: Garfield fusese dispus să-și ucidă un membru al familiei pentru a-și crea o portiță de scăpare. Povestea se încheie totuși cu câteva întrebări fără răspuns: nu știm dacă moartea domnului Drake a fost un accident și dacă soția sa fusese chemată la tribunal.
Romanul a fost adaptat în seria Tv Agatha Christie’s Poirot în anul 1960. Recenziile de la momentul publicării și cele mai actuale au scos la iveală faptul că romanul nu a fost unul din cele mai bune al autoarei datorită finalului brusc și al personajelor nerealizate complet.
Puteți găsi cartea în anticariatul nostru sub următoarele ediții: Rao (2008), Litera (2013).