Apreciată de marile publicații drept cea mai vândută și respectată romancieră din toate timpurile, Agatha Christie s-a născut în Regatul Unit în 1890 și a decedat în 1976, la vârsta de 85 de ani. Datorită inventivității de care a dat dovadă și a stilului de neegalat, este considerată cea mai impresionantă autoare de romane polițiste. Ne-a lăsat drept moștenire peste 80 de povestiri și romane, 19 piese de teatru și o serie de romane de dragoste. Cu câteva miliarde de cărți vândute și cu opere traduse în peste 56 de limbi, a fost întrecută în celebritate doar de către Biblie și celebrul Shakespeare.
Scrierile Agathei au fost influențate de începutul Primului Război Mondial, perioadă în care a lucrat la un spital și o farmacie. Călătoriile întreprinse în Orientul Mijlociu au devenit decorul perfect pentru o parte din romanele sale.
Primul roman publicat, “Misterioasa afacere de la Styles“, avea să ni-l aducă în prim plan pe îndrăgitul detectiv Hercule Poirot. Cel de-al doilea personaj apreciat din romanele sale, Miss Marple, a apărut o dată cu romanul “Crimă la vicariat“. Cel mai mare success l-a avut cu opera “Crima din Orient Express“ care a devenit un adevărat fenomen în rândul cititorilor. În anul 2020, pentru a i se sublinia încă o dată importanța nemărginită în lumea literară, Marea Britanie a scos o monedă de aur de 2 lire, marcând astfel 100 de ani de la publicarea primului roman al autoarei.
Romanul “Pisica printre porumbei“ a fost inițial publicat în 1959 în Marea Britanie, la editura Collins Crime Club. Accentul este pus de la început pe spionaj, Hercule Poirot apărând abia în ultima treime a romanului.
Agatha ne introduce în decorul din Ramat, un regat fictiv din Orientul Mijlociu, în timpul unei revoluții. Înainte de a muri, prințul Ali Yusuf îi încredințează pilotului său o mulțime de bijuterii pentru a le introduce în țară. Bijuteriile au fost ascunse în bagajele surorii pilotului, Joan Sutcliffe și a fiicei Jennifer, fără a ști însă că au fost urmăriți.
Grace Springer, noua profesoară de gimnastică, este găsită moartă. Misterul capătă noi proporții atunci când prințesa Shaista este răpită de cineva care se prezintă drept șofer al unchiului său. Julia găsește bijuteriile de contrabandă, dar fuge în timpul nopții să-i ceară ajutorul lui Poirot, întrucât cineva încerca să intre în casa ei. Ajuns la Meadowbank pentru a investiga crimele, Poirot află că Blanche a fost ucisă cu un sac de nisip. Își dă seama că motivul crimelor îl reprezintă bijuteriile lipsă și o denunță pe Ann Shapland ca fiind ucigașa. Acesta mai dezvăluie că Springer a fost ucisă întrucât o prinsese pe Shapland când căuta bijuteriile, iar Blanche și-a găsit sfârșitul deoarece fusese martoră la crimă.
Spre final bijuteriile ajung în mâna unei foste iubiri a lui Ali Yusuf, cu care se căsătorise în tinerețe.
Romanul a fost adaptat pentru seria “Agatha Christie’s Poirot“ din anul 2008. Criticul Robert Barnard a apreciat fundalul surprinzător de bine realizat, cu umor și elemente de spionaj, stilul Agathei fiind extrem de relaxat.
În anticariatul nostru, romanul se poate regăsi în următoarele ediții: Rao (2008), Rao (2013), Multi Press (1999).