Tommy şi Tuppence sunt doi detectivi de renume, iar carierele lor sunt în plină ascensiune. Când aceștia decid să o viziteze pe bunica lor la azilul de bătrâni în care locuiește, iar aceasta le mărturisește că ar fi fost otrăvită, decid să nu o ia în seamă. Oricum, bătrânii mai delirează – spun ei. Totuși, două săptămâni mai târziu, femeia este găsită moartă, iar lor le lasă moștenire un tablou. Opera înfățișează o casă misterioasă, iar cei doi simt că au dat de bucluc.
Cauza morții bătrânei nu poate fi stabilită în primă fază, iar mai apoi se bănuiește că ar fi fost otrăvită. Tabloul cu pricina devine o sursă de obsesie pentru Tuppence, care pornește în căutarea casei din tablou. De aici înainte, lucrurile se complică și ies de pe făgașul normal. Cei doi detectivi se luptă nu numai cu remușcările personale și cu tristețea morții bătrânei, ci și cu o anchetă pe care nu știu cum să o soluționeze.
Casa cu pricina, construită în stil victorian, este, la prima vedere, o locuință normală. Totuși, la o cercetare mai amănunțită, Tuppence află despre moartea suspectă a unor copii, despre niște rude îndepărtate implicate în afaceri dubioase și despre o sumedenie de mistere. Când credea că nimic nu o mai poate surprinde, află de existența unor diamante.
Cartea devine din ce în ce mai palpitantă, iar publicul stă cu sufletul la gură la fiecare capitul. Cine a locuit în casa aceasta și ce legătură avea bunica cu proprietarii? Cine sunt copiii morți și, mai ales, în ce circumstanțe au fost uciși? Acestea sunt întrebările care chinuie cele două personaje și pe noi alături de ele. Pe alocuri, lucrarea are un iz de sarcasm care ne va cuceri și chiar duce în sfera comediei. Realitatea și fantezia se îmbină extraordinar, iar drama apare la fiecare capitol. Treptat, suntem purtați într-o călătorie fără cale de întoarcere, la capătul căreia ne așteaptă rezolvarea misterului.
Agatha Christie își adjudecă și de această dată rolul de regină a romanelor polițiste, iar personajele sale par desprinse dintr-un film. În mod cert, autoarea știe cum să mențină suspansul și cum să ne poarte într-o călătorie nemaipomenită, presărată cu lumini și umbre. Dincolo de ceea ce trăiesc cele două personaje, avem de-a face cu impresiile autoarei, care întăresc ipotezele textului. Până la ultimele pagini avem mai multe piste și suntem siguri că am dezlegat enigma. Dar un fir rămâne nesoluționat. Ca de fiecare dată, scriitoarea lasă loc cititorului să-și construiască propriul scenariu, pentru ca mai apoi să-i dea toate viziunile peste cap.
Romanul va fi tradus în mai multe limbi străine, iar numele autoarei va fi cunoscut pretutindeni. Ea devine cea mai bine vândută autoare de romane polițiste din lume, iar numele său va dăinui peste veacuri și va influența autorii aflați la început de vreme. Pe site-ul nostru, lucrarea prezentă este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Nemira (2023), Litera (2023).