Dacă te gândești vreodată la cel mai popular roma polițist, sigur îți vine în minte ”Crima din Orient Express”. Ei bine, acest roman a fost cel mai cunoscut al Agathei Christie, ea fiind regina acestui stil misterios. Autoarea s-a născut pe 15 septembrie 1890 într-o familie bogată din Anglia și a fost educată exemplar, chiar dacă multe dintre hobby-urile inspirate nu îi făceau plăcere. Primul roman îl publică în 1920, ”Misterioasa afacere de la Styles” care îi aduce un succes enorm și îi dă tăria și mândria de a scrie în continuare. A dat naștere personajelor Hercule Poirot și Miss Marple, care pe lângă cărți, aceștia sunt și eroi ai micilor ecrane și a scos în evidență un stil greu de copiat.
Viața sa a fost tot timpul un carusel de emoții. A fost căsătorită de două ori, însă de fiecare dată infidelitatea soțului a făcut-o să îi spună adio, însă fiind inspirată de ei a reușit să scrie romane precum ”Moarte pe Nil”, ”Moarte în nori” și ”Smaraldul rajahului”.
Romanul ”Ucigașul ABC” a fost publicat în anul 1936 la editura Collins Crime Club, fiind printre primele romane ale autoarei. Versiunea în limba română a apărut pentru prima dată la editura Rao în anul 2006 (urmând și edițiile din 2015 și 2012) și ultima ediție a fost publicată la editura Litera, în 2019.
Detectivul Hercule Poirot primește o serie de scrisori misterioase de la un cetățean ce se semnează întotdeauna cu ABC. Aceste scrisori conțin data și locul următoarei crime, dar cel mai interesant este faptul că acesta alege victimele în ordine alfabetică. După ce vorbește cu soția uneia dintre victime, Poirot descoperă un indiciu foarte suspect: un vânzător de ciorpai a fost martor la desăvârșirea tuturor crimelor.
Următoarea zi primește din nou o scrisoare ce va avea loc în Doncaster, unde avea să se întâmple o cursă de cai, loc în care spera să îl găsească în sfârșit pe ABC. Dar nu a fost să fie, pentru că acesta a dat lovitura într-un cinema unde l-a omorât din greșeală pe George Earsfield, în loc de Roger Emmanuels Downes. Alexander Bonaparte Cust este considerat suspect: arma crimei, precum și pete de sânge au fost găsite asupra sa, însă fuge din oraș. Este prins până la urmă după ce a avut o criză de epilepsie și în casa sa se găsesc detalii ce schimbă șirul poveștii: ciorapi demătase, un cuțit pătat cu sânge și hârtie fină de scrisori.
Fiecare capitol în continuare, spune povestea lui Alexander care a fost veteran de război și acum suferă de sindrom post traumatic. Totul este o înscenare chiar dacă inițialele ar reda numele său, chiar dacă toate indiciile te conduc în casa. Poirot împreună cu poliția încep o anchetă cât se poate de serioasă și oricine știe ceva despre aceste crime violente este acum pe lista suspecților.
”Ucigașul ABC” a fost transpu în pelicula cinematografică The alphabet murder din 1965, în rolul principal fiind Tony Randall. În anul 2009, cei de la DreamCatcher Interactive scot pe piață jocul Agatha Christie: The ABC murders, care nu a primit recenzii prea grozave însă a reușit să păstreze firul narativ cu sfințenie.