Alexandru Mitru este cunoscut la nivel internațional pentru scrierile sale cu precădere filosofice, axate pe mitologia vechilor imperii. Este celebru pentru pledoariile pe care avea să le aducă Greciei și pentru maniera în care reinventează, în varianta pentru copii, legendele antice. Este unul dintre cei mai apreciați scriitori ai patriei noastre, este cucerit de minunăția vechilor cetăți și face fel și fel de cercetări în această direcție.
Lucrează cu ardoare la tot felul de manuscrise și este curios să descopere noi și noi secrete ale vechilor civilizații. Va călători la Troia și Micene, iar gândurile sale despre aceste cetăți legendare vor fi reunite în manuscrise extraordinare, pline de farmec și menite să ne impresioneze.
Pornește într-o incursiune culturală fără cusur și este unul dintre cei mai apreciați gânditori ai patriei noastre. Este bine primit în Grecia și Turcia, iar investigațiile sale sunt, de fapt, niște creații literare incredibile. Mitru este diferit și original, are curajul de a-și expune ideile și reușește să ajungă numaidecât la inima publicului curios. El întruchipează diferit eroii Iliadei și pe cei ai Odiseei, oferind mai multă umanitate zeilor și mai multă putere oamenilor.
În accepțiunea sa, Homer a exagerat, iar cânturile sale pun prea mare accent pe importanța și puterea zeilor, minimalizând aportul oamenilor din cetate. De asemenea, el ne vorbește despre cultul iubirii și despre acela al focului, semne extrem de importante la greci. Mitru spune că focul și dragostea sunt drogul cel mai puternic, care poate învinge orice erou. De asemenea, el ne vorbește despre Ahile și despre rolul său în cetate, despre felul în care acesta este idolatrizat pentru forța sa fizică supraomenească. Când Ahile este, totuși, răpus în luptă, Mitru explică că până și cei mai de temut eroi au puncte slabe.
Tot el, ne vorbește despre Ulise și despre călăuza sa, Penelopa. Ne descrie cu ardoare dragostea celor doi și drumul plin de obstacole pe care îl face Ulise, după căderea Troiei, până acasă, în Itaca. Totuși, în accepțiunea scriitorului, războiul și iubirea se completează una pe cealaltă, iar rezultatul este de-a dreptul fenomenal.
Carte de față vorbește despre mitologie și despre importanța ei în paginile istoriei, despre maniera în care aceasta schimbă percepția oamenilor și modifică realitatea istorică. Se cunoaște că forțe necunoscute, numite zei în mitologie, au de-a face cu soarta anumitor războaie din trecut, iar Mitru vorbește aici despre superstiții și suspiciuni de magie. Cumva, o forță stranie, de nicăieri venită, pare să-i fi ajutat chiar și pe cei 300 de eroi de la Termopile în lupta lor incredibilă. Totuși, revenind la ideile lui Mitru, el are curajul să demonteze chiar unele mituri și să le întărească pe altele, bucurându-și audiența cu un limbaj viu, jovial și plin de înțelesuri ascunse.
Cartea va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională, masiv distribuită în Europa și va contribui la formarea celebrității lui Alexandru Mitru în literatura universală. Astăzi, el este un etalon în cultura noastră, iar cărțile lui se vând și astăzi în număr record. Pe site-ul nostru, aceasta este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1990), Univers (1997).


sus