Cum sa fii o mama buna pentru fiul tau

Edițiile aflate acum în stocul anticariatului PrintreCarti.ro - Comandă online!


Alain Braconnier - Cum sa fii o mama buna pentru fiul tau
Alain Braconnier, născut la 21 octombrie 1942, este un cunoscut psihiatru și psihanalist francez. Printre cele mai cunoscute cărți publicate de acesta se numără: "Les Bleus de l'âme", "Le sexe des émotions", "Petit ou grand anxieux", "Mère et fils", "Les filles et les pères".
Cartea "Cum să fii o mamă bună pentru fiul tău" analizează relațiile complexe care se țes între mamă și fiul ei. Tinerele mame își pun deseori întrebarea ce tip de mamă ar trebui să fie azi pentru fiul ei de mâine. Creșterea unui băiat care să facă față tuturor provocărilor aduse de lumea modernă necesită o mamă prezentă, iubitoare și caldă, sau, dimpotrivă, o mamă discretă, aflată în retragere, reprimând o relație firească de dragoste? Autorul este de părerea că prima variantă ar fi cea mai potrivită, dragostea unei mame pentru fiul ei fiind o sursă de binefacere pentru acesta. Relația cu mama este hotărâtoare în viața unui bărbat, aceasta fiind prima sa mare dragoste, exceptând cazurile în care e vorba de un atașament extrem, dragostea ei îl face mai puternic, ajutându-l pe băiat să devină bărbat. În prezent, mamele se simt deseori vinovate când își manifestă tandrețea pe care o simt în adâncul ființei lor, temându-se să nu favorizeze un "oedip" prea puternic. În psihanaliză, complexul Oedip este un concept teoretic central. Când a fost descris pentru prima oară de către Sigmund Freud, părintele psihanalizei, acesta se referea la mitul antic al lui Oedip, fiul regelui din Teba, care își ucide propriul tată, Lios, căsătorindu-se apoi cu mama lui, Iocasta. Acest complex simbolizează legătura erotică inconștientă cu părintele de sex opus, dar și rivalitatea față de părintele de același sex, care se dezvoltă încă din copilărie, provocând sentimente de vinovăție și teamă în cadrul unei stări nevrotice.
Relația dintre mamă și fiul ei este una emoțională care evoluează în timp, fiind atât specială, cât și complicată, legătura puternică dintre cei doi influențând foarte mult restul vieții băiatului. Conform lui Braconnier, în orice relație dintre o mamă și fiul ei există două etape fundamentale care îl ajută pe copil să se dezvolte: seducția primară, numită și "seducție originară", și o seducție secundară, cunoscută și sub denumirea de "oedip". Îngrijirile atente oferite de mamă fiului ei se încadrează în sfera unei seducții involuntare, desemnată ca "seducție precoce", fiind vorba de o atitudine maternă esențială care îl poate determina pe copilul foarte mic să se simtă iubit, fiind receptiv "mesajelor" transmise de mamă. În acest fel se construiește psihismul, de aceea mamelor nu trebuie să le fie frică să fie frumoase pentru fiul lor, fiind o necesitate psihică ca un copil să își iubească mama iar, în acest fel, să descopere lumea. Deseori, în societate, se folosește eticheta "băiatul mamei", vorbindu-se despre aceasta atunci când: băiatul e crescut de o mamă care aduce în relația cu el propriile traume, neajunsuri și nerealizări din relația cu proprii săi părinți sau din viața de cuplu; mama îi oferă fiului ei dragoste și susținere financiară, provocându-i acestuia sindromul traumei pozitive - care se referă la acel copil crescut de părinți care ii oferă doar gesturi de bine, doar afirmații pozitive, lăudându-l pentru absolut orice, indiferent dacă merită sau nu, acest sindrom dând naștere copilului dictator, care nu ține cont de reguli, și care, la maturitate, va cauza numai probleme.
Cartea "Cum să fii o mamă bună pentru fiul tău" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în două ediții, și anume: Trei (2011) și Trei (2009).


sus