Alain de Botton, geniul ce a dat viață lucrărilor precum Ce se întâmplă în iubire, Religia pentru atei sau Sex, shopping și un roman, este un filosof de origine elvețiană. S-a născut pe 20 decembrie 1969 și a învățat încă de la o vârstă fragedă limba germană și limba franceză, apoi engleza pentru a urma liceul în Londra. A urmat apoi facultatea de filozofie pe care a început-o la Cambridge, licența obținând-o la King`s College. Se mută la Harvard pentru a obține și doctoratul în domeniu însă renunță devreme pentru că i se pare mai important să ajute oamenii din lumea întreagă. Așa apare în 1993 lucrarea Eseuri de îndrăgostit ce îl va face popular cu rapiditate și îi va oferi încrederea de care avea nevoie. Ideile sale complexe au fost explicate pe înțelesul tuturor pentru ca oamenii să ducă o viață mai ușoară, și de ce nu, să se destindă cu o carte bună în orice loc sau moment al zilei.
Lucrarea ”Statut și anxietate” a fost publicată pentru prima dată în limba engleză în anul 2004, la editura Hamish Hamilton. În limba română apare sub forma a două ediții oferite de editura Vellant și publicate la 11 ani distanță, în 2015.
Anxietatea față de statut este un fenomen ce a apărut în secolul XXI în urma capitalismului și democrației. Societatea este aparent egalitaristă însă adevărul este că este de fapt opusul. Inegalitatea în venituri este principalul factor ce afectează individul, mai ales în țările în care există familii înstărite și familii ce nu își pot duce traiul de pe o zi pe alta. Un om ce nu se descurcă financiar poate fi perceput de societate ca fiind nereușit, ceea ce îi provoacă o tensiune constantă atunci când trebuie să comunice, acțiune ce duce la anxietate. Unul dintre efectele acesteia poate fi shoppingul impulsiv care bineînțeles duce la un portofel gol. Un alt termen ce duce la anxietatea de statut este meritocrația. Societatea crede adesea că doar ce talentați și bogați pot ajunge în vârful piramidei, ceea ce duce la o lipsă de respect pentru cei ce nu fac parte din categoriile mai devreme menționate.
Botton a observat cel mai bine acest fenomen în America. Cetățenii încercau din răsputeri să pară că au un stil de viață ca în filme doar pentru a-și face vecinii invidioși, chiar dacă ei trăiau la fel. Vopseau banca pentru a părea nouă, citeau cărți din care nu înțelegeau nimic sau își dădeau copiii la școli scumpe pentru care făceau împrumuturi.