Alan Bradley este renumit pentru scrierile sale de suspans, iar maniera în care își construiește personajele va fi renumită la nivel internațional. Pasionat de scrierile de acțiune și suspans încă din adolescență, va fi comparat mai apoi cu marele Gaston Laroux sau cu regina romanelor polițiste, Agatha Christie.
Bradley este curios de mic și dorește să descopere tot felul de mistere, pentru ca mai apoi să le așeze pe hârtie și să le dăruiască publicului. Aventurile pe care le construiește sunt de-a dreptul extraordinare, iar eroii săi sunt purtați într-o călătorie plină de obstacole și peripeții, din care se vor întoarce profund schimbați și maturi. În centrul acțiunii este micuța Flavia de Luce, fetița cu puteri de detectiv, curioasă din cale afară, inteligentă și plină de farmec. Ea devine un fel de Sherlock Holmes în varianta feminină și reușește să ne șocheze și să ne surprindă în același timp. Tot felul de evenimente stranii se petrec, iar micuța Flavia devine centrul acestora.
În romanul de față, Bradley nu este cu mult diferit de scrierile anterioare și reușește să ne surprindă și să ne șocheze prin maniera sa narativă extraordinară.
Acțiunea se petrece în Bishop Lacey, un mic sătuc englezesc, iar evenimentele se succed într-o manieră rapidă și ușor de urmărit. Flavia asistă la o serie de fapte stranii și, pe lângă toate acestea, trebuie să facă față și celor două surori ale sale, deloc plăcute. La numai 11 ani, fata trăiește o copilărie atipică, posedă o inteligență ieșită din comun și este înzestrată cu o atenție extraordinară. O crimă, mai mulți suspecți și o serie de răsturnări de situație ieșite din comun; toate acestea ne surprind încă din primele secvențe ale romanului. Spre deosebire de lucrările semnate de Agatha Christie, cartea este un manifeste extraordinar pentru libertate.
Nebunia care se creează în jurul Flaviei ne cuprinde și pe noi, iar acțiunea devine din ce în ce mai complexă și mai palpitantă. Cine să fi comis crima? Și, mai ales, cu ce motiv? Se pare că toți suspecții au un alibi, iar descoperirea făptașului este un proces mai complicat decât ne-am așteptat. Flavia se bazează pe intuiție și reușește să descopere secrete bine păstrate și să-i determine pe ceilalți participanți la acțiune să își scoată măștile. Aici, în ținutul acesta liniștit, nimeni nu este cine pretinde a fi, iar lupta pentru salvare este strânsă.
Ies la iveală detalii șocante, apar și mai mulți suspecți, iar evenimentele se succed cu rapiditate. Acum, mai puternic ca niciodată, Bradley devine tacticos și descriptiv, iar romanul său se complică pe măsură ce capitolele trec. În cele peste 300 de pagini, descoperim o lume nouă, întunecată și luăm parte la o poveste plină de necunoscute, care ne va determina să apreciem stilul narativ al autorului și să-i urmărim personajele până la capăt.
Pe site-ul nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Trei (2008), Trei (2012).