Despre Alan Lightman
Alan Lightman s-a nascut pe 28 noiembrie 1948 in Memphis, Tennessee, SUA. Este fizician, scriitor si eseist, cunoscut pentru modul in care imbina stiinta cu literatura. A absolvit Princeton University in 1970, unde a studiat fizica, si a obtinut un doctorat in fizica teoretica la California Institute of Technology in 1974. De-a lungul carierei, a fost cercetator si profesor la Harvard si MIT, devenind primul profesor de la MIT care a detinut o pozitie atat in domeniul stiintei, cat si in cel al umanioarelor. A devenit cunoscut in special datorita romanului "Einstein’s Dreams" din 1992, in care exploreaza natura timpului intr-un mod literar. Este casatorit cu Jean Greenblatt, o pictorita.
Alan Lightman si-a inceput activitatea de scriitor in anii ’80, publicand eseuri si articole despre stiinta si filozofie in reviste prestigioase precum Science, Nature, Harper’s, The Atlantic si The New Yorker. Prima sa carte, "Time Travel and Papa Joe’s Pipe", o colectie de eseuri, a fost publicata in 1984.
A colaborat cu mai multe edituri de renume, printre care Pantheon Books, Random House si Vintage. Romanul sau cel mai cunoscut, "Einstein’s Dreams", a aparut in 1992 la Pantheon Books si a devenit un bestseller international, tradus in peste 30 de limbi. A scris atat fictiune, cat si lucrari de popularizare a stiintei, explorand teme precum relatia dintre stiinta si umanitate.
In plan cultural, Lightman a fost un sustinator al educatiei si al accesului liber la cunoastere. A infiintat organizatia Harpswell Foundation, care promoveaza educatia si leadership-ul in randul femeilor din Asia de Sud-Est. A fost de asemenea implicat in dezbateri despre compatibilitatea dintre stiinta si spiritualitate, fiind unul dintre putinii oameni de stiinta care si-au exprimat interesul pentru experiente transcedentale.
Alan Lightman a debutat cu volumul de eseuri "Calatorii in timp si pipa lui Papa Joe" in 1984, unde a explorat stiinta si cultura intr-un stil accesibil si elegant. In 1986 a publicat "Un yankee modern intr-o curte din Connecticut", o analiza a impactului tehnologiei asupra societatii moderne. A devenit cunoscut la nivel international in 1992, odata cu publicarea romanului "Visurile lui Einstein", o carte poetica si filozofica ce imagineaza diferite variante ale timpului in visele lui Einstein din 1905. In 1995 a urmat "Bunul Benito", un roman despre viata unui fizician care incearca sa gaseasca un echilibru intre pasiunea pentru stiinta si relatiile umane. In 2000 a publicat "Diagnosticul", povestea unui om de afaceri care incepe sa isi piarda functiile corporale, roman ce a fost finalist la National Book Award.
In 2003 a aparut "Reuniunea", o carte despre un profesor care isi reexamineaza viata si iubirile pierdute in timpul unei reuniuni de liceu. In 2007 a publicat "Fantoma", un roman despre experiente inexplicabile si posibila existenta a vietii de dupa moarte. In 2012 a lansat "Domnul g", o carte in care Dumnezeu insusi este naratorul, descriind procesul creatiei universului si dilemele sale morale. In 2015 a revenit cu "Sala de proiectie", un volum de memorii despre copilaria sa in Memphis si influenta familiei asupra devenirii sale. In 2018 a publicat "In cautarea stelelor pe o insula din Maine", o colectie de eseuri in care exploreaza relatia dintre stiinta si spiritualitate. In 2021 a aparut "Imposibilitati probabile", o carte ce investigheaza paradoxurile si misterele universului, de la mecanica cuantica la natura constiintei.
Alan Lightman a fost apreciat atat de critici, cat si de public pentru modul in care imbina stiinta cu literatura si filozofia. Stilul sau lucid, poetic si profund a fost comparat cu cel al unor autori precum Italo Calvino si Jorge Luis Borges. Criticii au remarcat sensibilitatea sa literara si capacitatea de a transforma concepte stiintifice complexe in povesti accesibile si captivante.
Opere: Visurile lui Einstein.