Despre Alan Watts
Filosof, scriitor si orator britanic, Alan Watts a fost cunoscut mai ales pentru interpretarea filosofiei orientale pentru publicul occidental. Nascut intr-o familie de crestini in Anglia, a dezvoltat interesul pentru budism in timp ce era inca elev la King’s School, Canterbury. Ulterior, a devenit membru al Lojei Budiste, unde a intalnit multi carturari si maestri spirituali, care l-au ajutat sa-si modeleze ideile.
Alan Watts si-a inceput educatia la gradinita Saint Nicolas si apoi a mers la King's School din Canterbury. In afara de educatia propriu-zisa, scoala a oferit si pregatire religioasa sub crestinism; dar Alan le-a gasit destul de sumbre. Totusi, el a excelat din punct de vedere academic pe parcursul anilor scolari. In timp ce era inca student la scoala, a plecat intr-o calatorie in Franta alaturi de Francis Croshaw, un epicurian bogat care i-a trezit mai intai interesul pentru budism. Apoi a inceput sa citeasca despre religie si ulterior a devenit membru al Lojei Budiste din Londra, acum cunoscuta sub numele de Buddhist Society (Societatea Budista).
Cu o bursa de studii ratata din cauza lipsurilor, a abandonat si scoala; s-a angajat prima data la o tipografie si, mai tarziu, la o banca. In acelasi timp, a inceput sa-si petreaca timpul liber la Buddhist Society (Societatea Budista). Aici a citit pe larg filosofia, istoria, psihologia, psihiatria si intelepciunea rasariteana. Desi a primit sfaturi de la Dimitrie Mitrinovic si Christmas Humphreys, a fost in mare parte autodidact.
In 1931, la varsta de saisprezece ani, Watts a fost numit secretar al Lojei Budiste. A intrat in contact si cu autori spirituali precum Dr. Sarvapalli Radhakrishnan, Nicholas Roerich si Alice Bailey. In urmatorul an, la varsta de saptesprezece ani, a publicat prima sa carte, An Outline of Zen Buddhism. A fost de fapt un pamflet de 32 de pagini, dar a fost foarte apreciat de catre savanti. Peste putin timp a devenit „editorul Budismului in Anglia”. In anul 1936 a participat la Congresul Mondial al Credintelor de la Universitatea din Londra, unde l-a intalnit pe Daisetsu Teitaro Suzuki, stimat savant al budismului zen.
In 1938 a parasit Anglia in Statele Unite ale Americii impreuna cu familia sa. La inceput s-au stabilit la New York, unde si-a inceput pregatirea formala in budismul zen. Din pacate, el nu s-a putut adapta la metoda profesorului sau si a plecat fara a fi hirotonit. S-a inscris totusi la seminarul teologic Seabury-Western, o scoala episcopala (anglicana) din Evanston, Illinois. Aici a studiat scripturile crestine, teologia si istoria bisericii. A incheiat seminarul cu succes in anul 1945, devenind preot episcopal, si s-a alaturat Universitatii Northwestern din Chicago in calitate de capelan al acesteia.
Multe dintre lucrarile sale timpurii au fost publicate in revista Lodge. La varsta de douazeci si trei de ani a migrat in SUA, unde a primit mai intai instruire sub maestrul Zen, dar a plecat inainte de a fi hirotonit. Apoi a studiat scripturile crestine si a functionat ca preot la Chicago timp de sase ani inainte de a pleca la San Francisco pentru a urma o cariera academica. In acelasi timp, a inceput sa tina discutii despre filosofia orientala si a dezvoltat in curand un public larg atat in tara, cat si in strainatate. In afara de scrierea a peste 25 de carti, el a lasat si o biblioteca audio de aproape 400 de discutii, care sunt inca foarte solicitate.
A fost casatorit de trei ori - cu Eleanor Everett (1938; divortat in 1950); cu Dorothy DeWitt (1950; divortat 1963); si cu Mary Jane Yates King (1963) - si a avut sapte copii. In octombrie 1973, Watts s-a intors dintr-un turneu european de prelegeri in cabina sa din Druid Heights, California. La 16 noiembrie 1973, la 58 de ani, a murit in somn. S-a raportat ca a fost sub tratament pentru o afectiune cardiaca. Trupul sau a fost incinerat la scurt timp dupa aceea. Cenusa lui a fost imprastiata in doua locuri; o jumatate - langa biblioteca sa de la Druid Heights - si cealalta jumatate - la Manastirea Green Gulch.
Opera: An Outline of Zen Buddhism (1932); The Spirit of Zen: A Way of Life, Work and Art in the Far East 1936; The Meaning of Happiness (1940); Behold the Spirit: A Study in the Necessity of Mystical Religion (1947); The Supreme Identity: An Essay on Oriental Metaphysic and the Christian Religion (1950); Become What You Are (Devino ceea ce esti, 1995); The Way of Zen (Calea Zen, 1957); The Book: On the Taboo Against Knowing Who You Are (Cartea despre acel tabu care te impiedica sa afli cine esti, 1966); Psychotherapy East and West (1961); The Essence of Alan Watts (1974); Way of Liberation: Essays and Lectures on the Transformation of the Self (1983); The Early Writings of Alan Watts (1987); Myth and Religion (1996); Buddhism: The Religion of No-Religion (1999); Eastern Wisdom (2000); Eastern Wisdom (2006); Collected Letters of Alan Watts (2017).