Albert Camus se naște pe tărâmuri franceze și își trăiește copilăria și adolescența într-o sărăcie cruntă. Tatăl său moare în primele confruntări ale Primului Război Mondial, iar mama sa, analfabetă și cu deficiențe de auz, rămâne singurul său sprijin. Camus se dovedește o fire inteligenta, însă însingurarea îl va urmări întreaga viață. După ce termină ciclul primar la o școală din apropiere, urmează colegiul în Alger, după care se ambiționează să aibă ceva studii universitare.
Sărăcia nu îl părăsește însă, iar sacrificiile de dragul studiului sunt multe. Camus încearcă să se descurce cumva, își ia numeroase slujbe prost plătite și reușește să își finalizeze studiile. Începe să scrie de timpuriu, fără a urmări un țel anume sau a visa la o carieră. Se căsătorește de două ori, însă prima legătura se termină după numai un an.
Francezul tocmai împlinise douăzeci de ani când izbucnește cea de a doua conflagrație mondială, fapt pentru care dorește să fie om de arme în lupta împotriva nazismului. Astfel, încearcă să se înroleze în armată, însă problemele de sănătate îl vor împiedica. Atunci are loc prima decădere a viitorului scriitor. Neputând să își servească patria, se întoarce la țară, trăiește ascuns, ducând în tihnă o viață boemă. Între timp, începe să scrie la unul dintre cele mai importante manuscrise ale sale, „Ciuma".
Romanele sale de mai târziu vor de-a dreptul surprinzătoare, iar amprenta personală va fi simplu de identificat. Căci personajele lui Camus sunt suferinde, străine de toți și toate, urmărind un progres, dar lovindu-se de fel și fel de obstacole.
„Primul om" este ceea ce urma să fie publicat sub forma unui jurnal. La 4 ianuarie 1960, Camus moare subit într-un teribil accident de mașină. La locul morții sale se găsește un manuscris neterminat, împroșcat cu noroi și urme de sânge. Câțiva ani mai târziu, la insistențele fiice sale, Catherine, manuscrisul este refăcut și adnotat pentru a fi dat publicității în 1994. La doar un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, sunt disponibile mai multe ediții ale romanului, după cum urmează: RAO (2005), RAO (1994), RAO (2014).
Romanul este povestea de viață a scriitorului, ce-i drept romanțată și cu multiple pasaje ficționale. Jacques Cormery este personajul central al operei, el îl înfățișează pe tânărul și asupritul Camus. Întreaga opere se concentrează în jurul acestui băiat, care, precum autorul însuși, își trăiește zilele în Alger și face eforturi pentru a supraviețui.
Emoția lui Camus poate fi descifrată printre rânduri, iar cititorul va fi surprins de puterea de evocare a scriitorului. Cartea este o mărturisire, o descătușare a unui om solitar, care și-a găsit refugiul și, mai târziu, succesul în scris. Astfel, avem de a face cu o operă de o însemnătate extraordinară, redactată la persoana a treia și plină de peripeții.