Până acum, dacă cineva avea în palmares un Premiu Nobel era deja la cel mai înalt nivel al carierei sale. Ei bine, Albert Einstein a primit premiul de Omul Secolului în 1999 și pe lângă asta și Medalia de Aur a Societății Regale Astronomice. Dar să începem povestea de pe data de 14 martie 1879 când acesta s-a născut în Regatul Wurttemberg. Aici a rămas până la liceu când s-au mutat alături de familia sa în Italia, țara unde a devenit un expert în matematică și fizică. La 13 ani îl studia pe Kant care devenise filosoful său preferat iar la doar 16 ani a reușit să ia admiterea la Școala Politehnică din Zurich cu note excelente. Se căsătorește cu o genialitate în matematică, Mileva Maric, în 1903 și va avea 3 copii. Întreaga corespondența dintre aceștia va fi publicată la sfârșitul anilor '90.
În 1900 va începe să scrie articole pentru reviste iar primul dintre acestea va fi "Concluzii din fenomenele de capilaritate" dar prima sa lucrare serioasa va fi chiar doctoratul său sub supravegherea lui Alfred Kleiber. Până în 1908 a fost recunoscut doar ca un om de știință extraordinar dar când a început să studieze teoriile vechi de 200 de ani și să le recompună, acesta a început să fie considerat briliant. Când va oficializa teoria relativității, lucrare ce i-au adus aprecierea în întreaga lume, acesta va începe să rezolve multe dintre problemele ce erau cazuri eșuate cu ani în urmă.
Omul de știință se va stinge pe 17 aprilie 1955 din cauza unei sângerări ale aortei abdominale. Toate bunurile, lucrările și biblioteca să vor fi lăsate Universității Ebraice din Ierusalim.
Lucrarea științifică "Teoria relativității" a fost publicată original în limba engleză pentru prima dată în 1905 și reeditată în varianta oficială în 1930. În limba română aceasta a apărut pentru prima oară într-o carte scrisă de Fritz Beer în 1919 și de abia în 1957 o ediție oficială oferita de editura Tehnică. Pe lângă aceasta, au mai apărut edițiile Humanitas din 1992, 1996, 2002 și 2012.
După studiul teoriilor colegilor săi, Einstein a decis să formeze o singura ecuație ce avea să explice tot ce alții au încercat în mai multe rânduri. Teoria relativității va deveni oficială de abia când Institutul de Fizică o va accepta în 1920 și o va clasa că una dintre cele mai importante teorii pentru că rezolva problemele misterioase din orice ramură a fizicii. Astfel de aceasta au ajuns să depindă foarte multe tehnologii din ziua de astăzi cum ar fi sistemul de sateliți, de gps sau microscoapele digitale. Dar ce spune de fapt această teorie de a fost nevoie de o întreagă carte să o explice? Există două ramuri ale acesteia. Relativitatea specială care explică relația dintre spațiu și timp și relativitatea generală ce are la bază gravitația. Acestea au fost confirmate prin multiple experimente ce nu aveau cum să dea greș, cum ar fi inelele lui Mercur, devierea luminii de către Soare sau și mai simplu, principiul echivalenței.