Atras de misticism și arta forțelor oculte, Aldous Huxley avea să devină unul dintre cei mai apreciați scriitori ai secolului al XX-lea. Numeroase surse biografice ne oferă date interesante despre cel ce avea să lase drept moștenire opere precum „Minunata lume nouă” sau „Punct. Contrapunct”. Aflăm, așadar, că Huxley utilizează droguri și alte substanțe precum mescalina, ori se afundă în băutură pentru a-și găsi inspirația. Un inadaptat social, diferit de lumea din jurul său, mereu împotriva normelor de orice fel, așa este descris în manuscrisele vremii. Având idei preconcepute cu privire la modul în care oamenii își construiesc viața și își dezvoltă relațiile cu alți oameni, Huxley iese adesea din tipare, iar operele sale, deși ilogice, stârnesc o serie de controverse.
Scris la maturitate, „Geniul și zeița” apare pentru întâia oară în 1955. La doar un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, sunt disponibile mai multe ediții ale romanului, după cum urmează: Dacia (1975), Polirom (2009/2013).
Și de această dată, scriitorul își respectă tehnicile abordate în trecut, urmărind să scoată în evidență ceea ce ochii muritorului de rând ar fi incapabil să observe. Romanul surprinde povestea tânărului John Rivers, care și-a dedicat întreaga viață mamei sale. Eroul nostru are 28 de ani, însă până la această vârstă este străin de toate preocupările și trăirile experimentate de cei asemeni lui. John nu cunoaște dragostea de nici un fel, nici platonică, nici trupească, nu a nutrit niciodată astfel de sentimente, nu are prieteni apropiați și nici viață socială. Am putea afirma că John este un ciudat, ascuns totdeauna în spatele fustelor lungi ale pioasei sale mame.
Când tânărul se îndrăgostește nebunește de o femeie căsătorită, universul său restrâns se prăbușește. John este smuls din rutina de toate zilele, gândurile îi sunt în totalitate acaparate de aleasa sa, iar orice clipă petrecută departe de aceasta i se pare a fi un chin.
Huxley nu este, nici pe departe, un autor romantic ori clișeic, iar scrierea capătă accente dramatice și neverosimile. Maestru în prezentarea unor lumi utopice, autorul încarcă intriga romanului și introduce în scenă mai multe personaje. Așadar, Katy, femeia adulată de John, este cea care îl inițiază pe acesta în tainele amorului. Mai târziu, descumpănit, tânărul află că este căsătorită și încearcă din răsputeri să o determine să îl aleagă pe el în detrimentul soțului bolnav.
Câteva evenimente de ordinul fantasticului ne fac să înțelegem că această Katy deține puteri supraomenești și, în mod miraculos, își vindecă soțul muribund. În ochii iubitului, Katy este o zeiță, iar șiretlicurile sale trec neobservate.
Cartea este structurată simplu, iar limbajul nu pune în dificultate cititorul. Intriga însă reușește să năucească pe orice, iar acțiunile neverosimile au rolul de a stârni interesul publicului. Așa cum ne-a obișnuit, Huxley conturează o lume paralelă, în care imposibilul devine posibil.