Primul cerc


Aleksandr Soljenitin - Primul cerc
Scriitor rus de renume mondial, controversat și capabil să evoce Rusia de altădată, avea să provoace vâlvă în societatea comunistă a veacului său. Este unul dintre cei mai căutați scriitori ai Rusiei de altădată, iar romanele sale evocă o realitate aproape înfricoșătoare. Cumva, publicul nu este obișnuit cu o astfel de duritate în limbaj, iar eroii lui Soljenitin au o forță interioară fără precedent.
Interesat de politică și cultură încăă din cele mai vechi timpuri, autorul avea să ne emoționeze cu primele sale încercări literare. Instalarea regimului comunist în Rusia și cenzura stabilită de clasa politcă vor fi elementele care îl vor determina pe autor să își părăsească patria. Astfel, pleacă în America o bună bucată de vreme, unde reușește să își construiască o carieră impresionantă în literatură. Totuși, este atras de patria sa și se reîntoarce după abolirea comunismului. Acum reușește să se impună în societatea rusească și să cucerească publicul de toate vârstele.
“Arhipelagul Gulag” este, probabil, cea mai importantă scriere pe care autorul o aduce în fața noastră. Încrâncenarea personajului principal ne șochează, iar autorul reușește să creeze un mediu extraordinar pentru exploatarea conflictelor interioare ale protagoniștilor și antagoniștilor săi. Nu de pușine ori, Soljenițin este acuzat că dramatizează, că este prea radica și tranșant în afirmații, ba chiar că își trpdează patria. Totuși, ani mai târziu, scrierea sa devine mărturia reală a sutelor de mii de ruși, care au pierdut pe cineva în închisorile rusești. Prin opera sa, autorul devine o voce a unității, a unei națiuni oprimate de proprii conducători.
Primul cerc este o scriere asemănătoare cu celelalte din palmaresul său. Plină de suspans, cu o bogată încărcătură emoțională, cartea cucerește și șochează masele. Acțiunea romanului este întinsă pe 4 zile, sub dominație stalinistă. Asemenea eternei lucrări semnată de Dante Alighieri, Divina Comedie, lucrarea lui Soljenițin prezintă infernul din spatele închisorilor comuniste. Structurată în două volume, cartea este profundă și evocă durerea și chinul prin care oamenii sunt nevoiți să treacă pentru ambițiile unui conducător nebun și pentru goana unui imperiu, cândva măreț, de a nu se prăbuși. Rusia imperială a apus, spune autorul, dar Stalin nu înțelege și lucrează cu îndârjire la asuprirea propriului popor.
Cu ardoare și precizie de chirurg, autorul face un portret nemaipomenit al țării sale, evocă măreția și decăderea, mizeria și truda, suferința și sărăcia. Puțini sunt scriitorii care au curajul de a expune atât de puternic neajunsurile unei Rusii decăzute. Cartea se concentrează pe raportul dintre indivizi, pe relațiile dintre individ și societate și pe lupta pentru supraviețuire a celor care au ghinioul să ajungă în Gulag. Speranța eliberării de sub dictatură există în fiecare suflet, iar urmările conflictelor armate sunt pregnante în societate.
Suntem purtați într-o călătorie fără precedent, iar goana noastră se va sfârși odată cu cea a eroilor din roman, la finele celor 600 de pagini.
După abolirea stalinismului, cartea va fi tradusă și distribuită dincolo de granițele Rusiei. Astăzi, este un manuscris de referință al literaturii universale, fiind tradusă în mai multe limbi de circulație internațională. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (2009), Univers (2010).


sus