S-a născut în Torino pe 25 ianuarie 1958 și avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți scriitori italieni contemporani. Acesta a studiat muzica și filosofia dar literatura era o pasiune pe care nu o exploatase prea mult. Viața l-a adus și în punctul în care a avut meseria de critic literar pentru unul dintre ziarele locale și atunci a realizat că și el poate să scrie ceva. Primul său roman, despre care vom discuta mai jos, nu îl va propulsa prea tare, însă când publică ”Mătase” în 1997, toată Europa va ajunge să îl cunoască ca un scriitor mistic ce unește dragostea cu furia. După acest succes enorm, Baricco se decide să își transforme vechea casă într-un centru de scriere creativă, ”Scuola Holden”, unde a avut grijă ca studenții săi să privească discursuri de la distinși scriitori sau actori.
Romanul ”Castele de furie” a fost publicat pentru rima dată în limba italiană de către editura Rizzoli. În limba română te poți bucura de edițiile publicate de editura Humanitas din 2007 și 2017 din colecția Raftul Denisei. Printre premiile câștigate se numără premiul Bergamo în 1992 și premiul Medicis Etranger în 1995. Pentru a nu se plictisi în puținul timp rămas liber, autorul a decis să regizeze filme și să scrie piese de teatru cum ar fi ”Lecția douăzeci și unu” care este o biografie a lui Beethoven. Printre cele mai cunoscute opere traduse în limba română se numără: ”Fără sânge”, ”De trei ori în zori” și ”Novecento”.
Romanul ”Castele de furie” a fost publicat de către editura Rizzoli în 1991. Edițiile de care te poți bucura în limba română sunt oferite de editura Humanitas publicate în 2007 și 2017.
Ne aflăm în orașul imaginar Quinnipark unde fiecare personaj are o poveste de viață incredibilă. Domnul Rail, un călător înrăit, pleacă mereu de acasă fără a scoate un cuvânt despre unde urmează să se ducă sau cât stă, iar soția sa pentru a nu se lăsa mai prejos păcătuiește cu cine apucă. În acest oraș apare și prima locomotivă , pe nume Elizabeth, care va face instant diferența dintre exterior și interior. Afară este haos iar înăuntru oamenii citesc pentru a nu se uita pe fereastră, pentru a nu pica în păcat. Totuși se întâmplă și lucruri ciudate care peste zile sau anii viața le va aduce în fața vinovaților.
Protagonistul aceste povești este Mormy, un copil cu o piele de culoarea nisipului care se învârte într-o lume de dorințe și întrebări. El preferă să vadă viața cu încetinitorul, să fotografieze orice moment în minte, chiar dacă totul merge la viteză maximă și trec și alte clipe pe lângă el. Oamenii din jur nu îl înțeleg pentru că e tăcut și firav dar nu îl interesează, el vrea să ajungă în profunzimea vieții atât cât poate și să analizeze fiecare culoare, miros și mișcare. El este singurul ce poate face asta.