Despre Alex Moldovan
Alex Moldovan este un autor si traducator roman contemporan cunoscut in special pentru literatura destinata copiilor si adolescentilor. S-a nascut in 1977 in Cluj-Napoca, Romania, unde locuieste si in prezent. A studiat filosofia si are un masterat in teorii ale artei moderne. Inainte de a deveni traducator si scriitor a lucrat ca librar. A tradus in limba romana carti celebre precum "Harry Potter si Printul Semisange" de J.K. Rowling si "Marea Monstrilor" de Rick Riordan. A debutat ca autor in 2016 cu romanul pentru copii "Olguta si un bunic de milioane", urmat de alte volume din aceeasi serie si romanul distopic "Casa", adresat adolescentilor. De asemenea a scris si alte carti pentru copii si povestiri incluse in manuale scolare. Nu exista informatii publice detaliate despre viata sa personala sau familiala.
Alex Moldovan si-a facut debutul literar in mai 2016 cu romanul pentru copii „Olguta si un bunic de milioane”, publicat de Editura Arthur. Aceasta carte a fost finalista la concursul Trofeul Arthur, editia 2014.
De-a lungul carierei sale, Moldovan a colaborat cu mai multe edituri din cadrul Grupului Editorial ART, inclusiv Editura Arthur, Editura Youngart, Editura Vlad si Cartea cu Genius, si Editura Grafic.
In ceea ce priveste viata sa personala, Alex Moldovan este pasionat de literatura pentru copii si de muzica. De asemenea, este voluntar la o asociatie pentru protectia animalelor. In copilarie, a fost atat de incantat de descoperirea cartilor, incat si-a propus sa devina scriitor cand va fi mare. A studiat filosofia si detine un master in teorii ale artei moderne. Inainte de a deveni traducator si a traduce peste saptezeci de carti, a lucrat ca muncitor necalificat, vanzator de weekend si librar. Este activ si pe platforma TikTok.
Olguta si un bunic de milioane (2016) este prima carte din seria Olguta, în care o fetiță încearcă să își salveze bunicul răpit, într-o poveste plină de umor, aventură și învățăminte despre familie și curaj. Olguta si Operatiunea Jaguarul (2020) este continuarea poveștii Olgutei, care se implică într-o misiune secretă, trecând printr-o serie de peripeții ce o învață despre prietenie și loialitate. Olguta si marea demascare (2022) este ultimul volum al trilogiei, în care Olguta înfruntă provocări mari și învață lecții importante despre adevăr și integritate. Băiețelul care se putea mușca de nas (2021) este o poveste fantezistă despre un băiat cu o abilitate unică și imaginație debordantă, destinată cititorilor tineri. Casa (2023) marchează o schimbare de stil, fiind un roman distopic pentru adolescenți, care abordează teme precum libertatea, controlul social și manipularea într-un viitor distopic.
Alex Moldovan a fost primit cu un interes relativ moderat de către critica literară, mai ales datorită concentrării sale pe literatura pentru copii și adolescenți. Deși operele sale au avut un impact considerabil asupra tinerelor generații, opinia criticilor literari a variat. Unii critici l-au apreciat pentru abilitatea sa de a construi lumi imaginative și pline de aventură, care rezonează cu cititorii tineri și pentru mesajele educative pe care le transmite prin poveștile sale. De asemenea, stilul său accesibil și humoristic a fost apreciat în special pentru că reînvie interesul pentru lectura tinerilor, aducând teme de prietenie, curaj și integritate într-o formă plăcută și captivantă.
Pe de altă parte, unii critici literari au considerat că Alex Moldovan nu aduce nimic deosebit în peisajul literaturii române contemporane, considerându-l mai mult un autor de literatură de consum, decât unul care să aibă o influență semnificativă asupra evoluției literare. În plus, fiind dedicat unui public tânăr, operele sale nu au fost analizate în aceeași manieră profundă și intelectuală ca ale unor autori din literatura clasică română.
Opere: Olguta si un bunic de milioane, Olguta si Operatiunea Jaguarul, Olguta si marea demascare, Baietelul care se putea musca de nas, Casa.