Alexandre Dumas, celebrul scriitor francez de romane istorice de aventuri, s-a născut la 24 iulie 1802 în Franța și a decedat la 5 decembrie 1870 în țara natală. Este cunoscut în întreaga lume pentru două din cele mai importante opere ale sale: Contele de Monte Cristo și Cei trei muschetari. De-a lungul timpului, munca sa a fost tradusă în mai mult de 100 de limbi și adaptată în numeroase filme.
Multe dintre operele sale au fost inspirate din poveștile mamei sale, care relatau eroismul faptelor tatălui său de pe vremea lui Napoleon. În 1823 decide să se mute la Paris și să se lanseze în literatură. Redactează diverse piese de teatru și cunoaște succesul după reprezentația operei "Henric al III lea și Curtea sa". Printre interesele sale s-au numărat și scrierile despre crime și scandaluri, dar și eseuri despre cazuri josnice din istorie. Dumas a avut un fiu, numit tot Alexandre Dumas, care i-a urmat acestuia în cariera literară. În anul 2002, rămășițele autorului au fost mutate la Panteonul din Paris.
Opera “Cezar“ este de fapt o biografie a marelui împărat Iulius Cezar. A fost publicată între anii 1855 și 1856 și reprezintă o parte a seriei “Mari oameni în halat de casă“, care cuprinde operele Cezar, Richeliu și Henri IV. “Cezar“ încadreză impresionanta biografie a celui mai influent și renumit conducător politic și militar roman, marele Iulius Cezar. Alexandre Dumas afirmă despre Cezar, care se născuse cu o sută de ani înaintea Mântuitorului, că a făcut parte din grupul precursorilor religiei creștine. Personajul central al scrierii a jucat un rol crucial în instituirea dictaturii în Roma, construirea Imperiului roman și desființarea democrației Republicii.
Opera este extraordinară pentru cei care își doresc să citească ceva mai mult decât un simplu roman despre viața omului politic. Cezar a trait într-o perioadă tulbure a istoriei, cea care a avut cele mai multe războaie civile din Republica Romană. Cezar s-a născut într-o familie cu o genealogie extraordinară. El afirma că provine din zei și din anticii regi romani. Copilăria și adolescența sa au fost marcate de începutul războaielor civile, nevoit fiind să se refugieze la mare depărtare de Republică. În aventura sa, a fost răpit de pirați, însă răscumpărarea a avut loc imediat. În urma acestui eveniment, Cezar a vrut să se răzbune pe pirați angajând un grup de soldați. Pirații nu au avut nici o șansă în fața dorinței de răzbunare a marelui Cezar.
Succesul său s-a datorat nu numai stilului riscant de a trăi, ci și a faptului că a fost un mare strateg, un general fără cusur, dar și un nemaipomenit om politic.
Alexandre Dumas, în stilul său caracteristic, reușește să creioneze viața lui Cezar în cel mai încântător mod posibil. Duritatea vieții acelor vremuri, războaiele la care oamenii lui Cezar luau parte și comploturile care îl înconjurau, sunt surprinse de autor.
Criticii sunt de părere că popularitatea lui Dumas se datorează mai ales abilității sale de a crea povești pline de acțiune, evocând un sentiment irezistibil de aventură și romantism. Personajele din operă nu au o anumită profunzime psihologică, însă au fost recunoscute ca fiind bine conturate și atrăgătoare. Reprezentarea istorică din romanele lui Dumas a fost criticată uneori din cauza inexactității cronologice și a reducerii forțelor sociale și politice la intrigi personale între indivizi. Alți critici l-au lăudat pentru integrarea abilă a narațiunilor fictive cu evenimente și personaje istorice reale.
Pe rafturile anticariatului nostru găsim două din cele mai importante ediții ale acestei opere : Dacia (1975) și Hyperion (1991).