Fiind unul dintre cei mai apreciați scriitori din literatura universală, tradus în toate colțurile lumii și reprezentând sursă de inspirație pentru generații întregi, Alexandre Dumas reușește să dea viață unor romane legendare.
„Contele de Monte Cristo", „Cei trei muschetari” sau „Omul cu masca de fier" sunt doar câteva exemple ce l-au clasat pe Dumas în fruntea celor mai apreciați autori francezi ai tuturor timpurilor. Adept al romantismului, se remarcă cu scrieri deosebite, reușind magistral să îmbine romantismul cu fatalitatea istoriei. Căci operele lui Dumas nu sunt doar un produs al imaginației sale, deși ficțiunea se află la loc de cinste în romanele pe care le-a lăsat moștenire lumii. Acțiunea operelor sale se desfășoară întotdeauna pe un fundal istoric real, iar personaje celebre ale epocii sale își fac apariția în decorul francezului. Dumas nu se chinuie să schimbe numele personalităților, de teama de a nu cădea în dizgrația vreunui cap încoronat. Neimplicat în scena politică a vremurilor, scriitorul asistă pasiv la desfășurarea de forțe ce se petrecea în Franța de altădată și relatează obiectiv marile evenimente la care este martor. El descrie viața de la marile curți imperiale, jocurile pentru putere ale monarhilor, iubirile neîmpărtășite ale acestora ori înșelăciunile epocii.
„Doamna de Monsoreau" apare în 1846, la scurt timp după publicare unui alt roman de succes, „Regina Margot". Acțiunea cărții are loc între 1578 și 1579 și se învârte în jurul frumoasei Diane de Meridor. Într-o Franță guvernată de instabilitate politică, la șase ani de la masacrul de la Sf. Bartolomeu, ducele D'Alencon este încoronat duce D'Anjou.
Când unul dintre apropiații ducelui devine subit interesat de Diane de Meridor, viața tinerei cunoaște o întorsătură drastică. Căci Diane nu îl iubește pe acest pretendent și încă speră la o iubire reală, la o căsnicie din dragoste și la o viață ca în basme. Visurile fetei sunt spulberate rapid, iar tatăl său cade prada șiretlicului pus la cale de Monsoreau și își dă acceptul pentru uniunea celor doi. Obligată să îi devină soție unui om pe care nu îl dorește, Diane încearcă din răsputeri să scape de acest legământ. În peisaj apare contele Busy d'Amboisse, care reușește să îi fure inima tinerei eroine și pare salvatorul mult așteptat.
De aici înainte, romanul devine extrem de intrigant, acțiunea se desfășoară rapid, iar răsturnările de situației apar la orice pas. Prinsă între o căsătorie de conveniență și o iubire imposibilă, Diane aproape că își pierde mințile în încercarea de a-și face ordine în viață. Într-un decor fascinant, pe străzile Parisului ori la curtea imperială a ducelui D'Anjou, Dumas pune în scenă un adevărat carnaval.
Iubitorii romanelor istorice vor fi încântați să descopere în rafturile anticariatului nostru mai multe ediții ale romanului, după cum urmează: Tineretului (1968), Adevărul Holding (2011), Cugetarea 1940.