Alexandre Dumas, cel mai celebru scriitor francez la nivel mondial, se naște în 1802, în Franța. Dumas este crescut doar de mama sa care, după moartea tatălui, decide să rupă orice legătură cu familia de viță nobilă a răposatului. Deși situația financiară nu este una bună, familia scriitorului se mută ulterior la Paris. Tânărul Dumas este apreciat pentru abilitățile sale caligrafice și, la doar 20 de ani, este angajat în slujba ducelui de Orleans.
Pentru început, cel ce va fi considerat cel mai mare scriitor francez al tuturor timpurilor, se angajează la edituri cu buget redus, scrie articole de presa pentru gazete aproape necunoscute, ori piese pentru teatrele de cartier. Încercările sale de a debuta în lumea scriitorilor eșuează multa vreme. Cunoaște succesul ceva mai târziu, în 1829, cu piesa” Henric al III lea și curtea sa”. De aici înainte succesul îl va urmări pretutindeni, iar operele sale sunt traduse în peste 60 de limbi de circulație internațională. Romanul său, „Contele de Monte-Cristo,, este cel mai cunoscut roman al autorului, adaptat pentru piese de teatru, desene animate și filme din întreaga lume.
„Laleaua Neagră” este publicată 1850, în Franța și reprezintă o alta operă semnificativă semnată de Alexandre Dumas. Romanul istoric al lui Dumas prezintă intrigile de la curtea lui Wilhelm de Orania, care tocmai preluase puterea în Olanda, la finele secolului al XVII-lea.
Dumas reușește să ilustreze situațiile tensionate dintre Wilhelm și adversarii acestuia în lupta pentru guvernarea statului. Tumultul politic al acelor vremuri este surprins magistral în romanul scriitorului, iar relațiile dintre personaje sunt și ele bine conturate. Masacrul celor doi frați, Johan și Cornelius, aduce o răsturnare de situație fără precedent.
Pe lângă toate evenimentele din sfera politica a vremurilor, Dumas expune o poveste de dragoste palpitantă. Tânărul Cornelius de Witt și frumoasa Roza trăiesc o pasională poveste e dragoste care este supusa la grele încărcări. Când Cornelius, printr-un complot, este trimis la închisoare pentru înaltă trădare, romanul devine mai captivant ca niciodată. Este interesant să menționăm faptul că tânărul Cornelius dezvoltase o pasiune năucitoare pentru lalele, dorind să creeze laleaua neagră pentru care ar fi primit un premiu substanțial.
Când este însă întemnițat, visul său se clatină, dar Roza, aleasa inimii sale, își dedică viața pentru a îndeplini dorința iubitului său.
Va reuși oare Cornelius să își recapete libertatea? Cum va convinge o societate coruptă că este nevinovat? Iubirea lui și a Rozei este destinată eșecului? Este laleaua neagră ,,un plan" realizabil?