Familie europeană papală, renumită în vremea Renașterii, avea să domine Italia și să se afirme prin nenumărate scandaluri politice în acea epocă. Marcată de probleme ecleziastice și politice, familia oferă cei mai puternici conducători și papi Italiei de odinioară. Sunt nenumărate zvonurile despre relațiile incestuoase ale Lucreției cu fratele său Cesare ori despre implicarea acestuia în moartea cumnatului său. Totuși, aceste fapte nu s-au certificat cu adevărat niciodată. Treptat, blazonul familiei Borgia s-a răspândit în Europa și a câștigat o faimă extraordinară. Papa Alexandru al VI-lea, în persoană lui Rodrigo Borgia, avea să devină etalonul acestei familii de nobili din Toscana. Cumva, ei își fac dușmani în rândul altor familii celebre, precum Sforza sau Medici, iar istoria lor este una extrem de interesantă.
De-a lungul veacurilor, în Italia renascentistă au circulat diverse zvonuri referitoare la modul în care Rodrigo și-a consolidat imperiul, dar și la metodele prin care și-a înlăturat inamicii. Se spune că Borgia și-a căsătorit fiica, pe frumoasa și tânăra Lucreția, de trei ori doar în scopuri politice. Drept dovadă stă căsătoria acesteia cu Giovanni Sforza, uniune în urma căreia cele două familii nobiliare erau înrudite, iar amenințarea casei Sforza nu mai plana asupra neamului Borgia. În cultura europeană, Borgia este reținută drept una dintre cele mai sângeroase familii care a dominat Italia. Numeroși critici, scriitori și cercetători au scris manuscrise întregi, complexe, despre biografia acestora, dar legendele și conspirațiile nu au fost demontate întru totul niciodată. Astfel, neamul Borgia este ilustrat drept o adunătură de nobili puternici, extrem de bogați, care au ajuns să controleze întru totul Biserica Catolică prin numirea lui Rodrigo drept Papă. Banchetele și orgiile acestuia sunt ilustrate, de-a lungul vremii, în tablouri și picturi celebre, iar reputația sa nu este deloc una bună în acele vremuri.
Luptele politice ale timpului sunt și ele extrem de bine documentate de aceia care au adus în prim plan povestea familiei, chiar și Dumas s-a inspirat din aceste tratate, deși scrierea lui este mult îndulcită și romanțată. Lucreția pare cea mai nevinovată dintre aceștia, folosită drept unealtă în lupta clanului pentru putere. Cesare este cel mai crud și moștenește de la tatăl său idei mărețe și un egoism ieșit din comun. Se vehiculează că va fi amantul secret al surorii sale și criminalul propriului frate, dar aceste acuzații nu vor fi dovedite niciodată.
Dumas face o alegorie interesantă Italiei din vremea Renașterii și se întoarce treptat către fiecare membru al cunoscutei familii. El reușește să ne expună fapte mărețe, comploturi și minciuni, analizează legende și vorbește cu tandrețe despre destinul Lucreției, decis de tatăl său încă de la naștere. De asemenea, autorul ne expune importanța Bisericii Catolice la acea vreme și nevoie de reprezentanță în fața Occidentului încă în formare.
Cartea este o lecție de istorie furtunoasă, care ne poartă în vremuri demult apuse și care ne vor fascina și șoca deopotrivă. Într-o lume a bărbaților, în tumultul luptelor pentru putere, între căsătorii aranjate și acte de violență. Dumas dă viață unei istorii extraordinare, care ne va însoți vreme îndelungată. Cartea poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Dexon (2010), Dexon (2011), Univers (1999).