“Regina Margot" este publicat pentru întâia oară în 1845 și este una dintre cele mai cunoscute și apreciate scrieri ale lui Alexandre Dumas. Roman de dragoste și aventură, ce are în prim plan curtea Margaretei de Valois, opera francezului câștigă rapid aprecierea publicului.
Fiica influentei Caterina de Medici și a lui Henric al II-lea, Margareta este prinsă într-o pânză de controverse și intrigi.
Ne aflăm la finele secolului al XVI-lea, iar Franța este guvernată de mofturosul rege Carol al IX-lea. Scena politică a vremii este dominată de lupta pentru supremație purtată între catolici și protestanți, singura cale de a aduce pacea între cele două tabere fiind căsătoria tinerei Margot.
Europa trece prin cea mai tulbure perioadă a sa, ducând o goană permanentă pentru a stârpi influență altor continente și urmărind pretutindeni faptele de erezie. Într-o lume în care oricine îți putea deveni dușman, iar religia și politica nu erau două sfere clar delimitate, curtea de Valois caută să își apere integritatea.
Prin urmare, viața frumoasei Margot este întru totul planificată în funcție de relațiile de natură politică și de scopurile pe care familia de Valois dorește să le atingă. Căsătoria reginei Margot cu prințul protestant Henric de Burbon este singura cale de a stabiliza afacerile din regat. Dar Margot nu îl iubește pe junele cu sange albastru, cu aspirații mărețe și gânduri de mare cuceritor. “Noaptea Sfântului Bartolomeu" pusă la cale de nemiloasa Caterina de Medici avea să fie elementul declanșator al evenimentelor viitoare. Viitoarea regină Margot înțelege că soarta îi este pecetluită și se vede obligată să acceptă căsătoria cu prințul de Burbon.
Proaspăt căsătorită, acum regina Navarei, se află într-o postură și mai complicată. Căci relația dintre cei doi soți este una rece, aproape inexistentă, iar Margot începe o aventură extraconjugală cu un tânăr soldat protestant, La Mole.
De aici înainte, acțiunea romanului se desfășoară într-un ritm alert, iar Dumas reușește să îmbine interesant realitatea istorică cu ficțiunea. Autorul păstrează numele reale ale personalităților, însă condimentează povestea cu pasaje romantice.
Francezul reușește cumva să evoce realitatea monarhiei franceze, conturând magistral conflictele de interese ale societății. Într-o perioadă obscură, confruntarea dintre catolici și protestanți era cea mai mare preocupare a membrilor curții de Valois.
Deși Caterina de Medici era una dintre cele mai influente femei ale epocii, Margot reușește cumva să se îndepărteze de ea, să nu îi semene nici în comportament, nici în cruzime.
Dumas povestește frumos trairile reginei și creionează într-un stil unic povestea de dragoste care se înfiripă între suverană și soldatul protestant.
Pasionații de romane istorice, cu ușoare accente romantice, vor fi încântați să descopere în rafturile anticariatul nostru mai multe ediții ale cărții, după cum urmează: Tineretului (1970), Mondero (1991), Adevărul Holding (2009).