Romanul „Vicontele de Bragelonne” este probabil cel mai cunoscut roman de aventuri semnat de francezul Alexandre Dumas, publicat pentru întâia oară în 1848. Unul dintre cei mai traduși scriitori ai Franței, Dumas reușește să facă înconjurul lumii cu operele sale. La doar un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, sunt disponibile mai multe ediții ale operei, dintre care amintim: Eden (1993), Tineretului (1978/1966), Albatros (1970), Adevărul Holding (2011).
Pasionat de istorie țării sale și interesat de problemele politice cu care se confrunta Franța la vremea respectivă, Dumas dă viață unor eroi legendari. Cu toții am citit despre cei 4 mușchetari ai francezului, atât de neînfricați și mândri, rămași în istoria umanității drept simboluri ale curajului.
Cel de-al treilea volum, care evocă aventurile celor patru, va fi primit cu succes pe piața internațională de carte. Tradus în peste 50 de limbi de circulație mondială, „Vicontele de Bragelonne” este un roman clasic al literaturii universale.
Într-o perioadă instabilă din punct de vedere social și politic, într-o Franță dezbinată ai cărei lideri duc o luptă nesfârșită pentru putere, D'Artagnan și tovarășii săi poartă adevărate cruciade în numele poporului asuprit. Spre deosebire de primele 3 volume, acțiunea se desfășoară nu doar în jurul celor patru eroi, ci îl cuprinde și pe Vicontele de Bragelonne.
Personalități ale epocii se perindă prin cadrul imaginat de Dumas, iar la curtea regelui Ludovic al XIV-lea se țes intrigi nemaipomenite.
Mușchetarii sunt peste tot, veghează deasupra francezilor și luptă permanent cu o clasă politică coruptă. D’Artagnan și ai săi reușește să câștige aprecierea populației și să atragă antipatia guvernului.
Dumas conturează cu succes o lume demult apusă, scoate în evidență caracterele unor personalității legendare, evocă realitatea vremurilor. Într-un decor fascinant, printre rochii cu crinolină și cavaleri înarmați, Dumas își strecoară magistral eroii. La Dumas politica și religia sunt două sfere diametral opuse, iar în operele sale nu vom întâlni niciodată o întrepătrundere a acestora. Fără să își dezvăluie orientările religioase ori să susțină o anumită latură, Dumas își exprimă totuși concepțiile și convingerile. Autorul critică fățiș lăcomia liderilor, ba chiar bagatelizează persoane influente, însă rar le dezvăluie adevărata identitate. Înțelegem însă că scriitorul se arată împotriva abuzurilor și nelegiuirilor de orice fel.
Cartea este o continuare a volumelor anterioare și a înregistrat încasări record atât pe teritoriul european, cât și pe alte continente. Forța de evocare a lui Dumas a dat naștere unei capodopere. Drept urmare, marile case de producție au ecranizat în nenumărate rânduri romanele francezului, iar premiile au fost pe măsură. Ecranizarea romanului din 2011, în regia lui Paul Anderson, avea să aibă câștiguri de peste 130 de milioane de dolari. Mila Jovovich și Orlando Bloom vor portretiza incredibil eroii închipuiți de Alexandre Dumas.