Alexandru Macedonski, prozator, dramaturg și eseist român, Macedonski se inspiră puternic din literatura franceză și reușește să publice versuri și proză scurtă. Fiind primul reprezentant al simbolismului din țara noastră, reușește să ne impresioneze cu palmaresul impresionant, iar post-mortem va fi ales membru al Academiei Române. Publică versuri și proză și traduce manuscrise întregi în filosofie și artă. Intră adesea în polemici cu alți scriitori și trezește revoltă cu lucrările sale, fiind acuzat de discurs populist. Călătorește adesea în alte state și, în lungile sale incursiuni europene, îl cunoaște pe Eminescu, cu care va lega o prietenie strânsă. Mai apoi, între cei doi va izbucni un adevărat scandal, iar relația de va răci considerabil.
Târziu, în anii de maturitate, devine interesat de jurnalismul politic și redactează o serie de scrieri și tratate, care vor stârni interesul clasei conducătoare. Intră în politică și are un parcurs impresionant, deși, din umbră, este urmărit de dușmanii apăruți peste noapte. Cariera sa politică va ridica semne de întrebare, căci declarațiile și acțiunile sale vor supăra elita vremurilor. Intră în diverse conflicte cu cei aflați la putere și se întoarce către poezie și proză scurtă. Călătorește vreme îndelungată la Paris ori la Viena și din fiecare oraș se întoarce cu experiențe pe care le va transforma în operele mare anvergură.
„Cartea de aur” nu este cea mai cunoscută lucrare semnată de Macedonski, dar ajunge treptat să fie extrem de căutată în țară, dar și peste hotare. Lucrarea vede lumina tiparului în anul 1902, iar impactul lui Macedonski asupra literaturii românești de la acele timpuri va fi unul enorm. Volumul este un de decalog, care cuprinde toate operele semnificative pe care Macedonski le-a scris de-a lungul timpului. Tocmai titlul acesteia sugerează că aici sunt reunite cele mai de preț comori literare ale autorului. Poezie, proză scurtă, articole de presă și tot soiul de gânduri vor fi cuprinse în acest volum de-a dreptul extraordinar. Fără teamă de a greși, aici vor fi regăsite cele mai de preț lucrări ale lui Macedonski, scrise în diferite perioade ale vieții. Este de remarcat structura simplă a textelor, multitudinea de nuanțe care se întrepătrund și limbajul colorat și viu folosit de scriitor. Totodată, observăm o oarecare înclinație a acestuia spre narațiunea de tip jurnal, iar evenimentele și personajele prezentate aici sunt inspirate din viața reală. Lucrarea aceasta este extrem de valoroasa, iar la vremea apariției sale a stârnit o serie de controverse la nivel național. Târziu, în anii de bătrânețe și scriitorului, acesta avea să declară că a scris tot ce a simțit că poate fi expus în fața lumii, iar restul a păstrat pentru sine.
Cartea se regăsește astăzi în mai toate librăriile din țară și de peste hotare, fiind tradusă în peste 20 de limbi de circulație internațională, iar în anticariatul nostru poate fi găsită în următoarele ediții: Minerva (1986), Socec (1902), Minerva (1975).